MIHAJLOVIĆ: Modernizacija pruga pomoću ruskog kredita
Foto: Fonet

Rekonstrukcija 167 kilometara

MIHAJLOVIĆ: Modernizacija pruga pomoću ruskog kredita

InfoBiz -
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović saopštla je da će ove godine iz ruskog kredita biti rekonstruisano i modernizovano 167 kilometara pruga u Srbiji.

Ona je istakla da je realizacija sporazuma Srbije i Rusije o tom kreditu najvažniji zadatak i za novu vladu.

Mihajlović je danas sa direktorom kompanije Ruske državne železnice (RŽD) internešnel Sergejom Pavlovim razgovarala o mogućnostima ubrzanja i unapredjenja medjudržavnog sporazuma o kreditu za izgradnju železničke infrastrukture i isporuku dizel-motornih vozova u Srbiji.

Skupština Srbije ratifikovala je sporazum o ruskom kredita ratifikovala je 15. marta 2013. i njegova ukupna vrednost je 940 miliona dolara, a država Srbije 15 odsto. Iz ruskog kredita do sada je izgradjen drugi kolosek na deonici od Pančevačkog mosta u Beogradu do Pančeva i rekonstruisana je pruga na deonicama Golubinci - Ruma, Sopot Kosmajski - Kovačevac i Mala Krsna - Velika Plana u ukupnoj dužini od 65,7 kilometara.

Na rekonstruisanim deonicama na Koridoru 10 povećana je brzina vozova sa 40 do 50 kilometara na čas na 120 kilometara na čas. Za nabavku 27 novih dizel-motornih vozova izdvojeno je 100 miliona dolara i do sada je stiglo osam kompozicija koje su u saobraćaju, navodi Ministarstvo u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track