Najnovije vesti

ANTIĆ: Do kraja godine počinje izgradnja velikih vetroparkova u Srbiji
Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Novi izvor energije

ANTIĆ: Do kraja godine počinje izgradnja velikih vetroparkova u Srbiji

Biznis

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić najavio je danas da će do kraja ove godine u Srbiji početi izgradnja velikih vetroparkova snage 480 megavata, koji bi trebali da se nađu u mreži do kraja 2018, a najkasnije početkom 2019. godine.

On je na otvaranju Trećeg međunarodnog sajma i konferencije o obnovljivim izvorima energije (OIE) i energetskoj efikasnosti "Renexpo" Zapadni Balkan u Beogradu kazao da će u narednih par nedelja u Srbiji u mrežu biti stavljen i manji vetropark snage od 6,6 megavati. Prema njegovim rečima, Srbija je stvorila zakonodavni okvir za investicije u OIE, a rezultat toga je da je u veoma kratkom roku uspela da dobije 63 megavata iz OIE, od čega najviše iz mini hidro i solarnih elektrana, dok je 10 odsto tih megavata dobijeno iz energije vetra, odnosno vetroparkova.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić
Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Antić je naglasio da je Srbija donela čvrstu odluku da ne baca energiju i da posebnu pažnju pridaje OIE ,"jer su decenije industrijskog razvoja bez obaveza prema prirodi doprinele klimatskim promenama koje su izazvale brojne elementarne nepogode sa velikim brojem žrtava".

"To nameće potrebu da se pitanja OIE i energetske efikasnosti stave na vrh prioriteta", istakao je on.

On je podsetio da je cilj Srbije da se do 2020. udeo OIE poveća sa 21 odsto na 27 odsto, što zahteva svakodnevni rad, dodajući da je "ova Vlada Srbije po tom pitanju napravila ozbiljne iskorake i pokazala želju da se generacijama koje dolaze ostavi održiv svet u kojem će život imati smisla".

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman kazao je da svi osećaju posledice klimatskih promena i da u borbi protiv toga zajednički treba da se radi, jer klimatske promene se ne zaustavljanju na nacionalnim granicama.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić
Foto: Tanjug/Oksana Toskić

On je istakao da mora na medjunarodnom nivou da se izglasa zajednički postupak rada, dodavši da je zajedno sa državama članca EU, Nemačka postavila ambiciozne ciljeve u oblasti smanjenja emisije štetnih gasova koji prouzrokuju efekat staklene bašte.

Ditman je naglasio i da je svaki napredak u početku zahteva investicije, pa tako i energetska tranzicija zahteva finansijska, naučna i privredna ulaganja.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...