NAJLEPŠE PARE: Srpskog dinara nema u društvu moneta misica
Foto: Shutterstock

Veliko takmičenje

NAJLEPŠE PARE: Srpskog dinara nema u društvu moneta misica

InfoBiz -

Pet dolara sa Novog Zelanda najlepša je novčanica na svetu, naš dinar nije ni bio kandidat jer nema „estetsku konkurentnost“

BEOGRAD - Novčanica od pet dolara sa Novog Zelanda izabrana je za najlepšu u 2015 godini, pobedivši 19 drugih nominovanih novčanica iz celog sveta. Iako Srbija nije učestvovala u ovom takmičenju, svojevremeno smo imali novčanice koje su bile u konkurenciji da budu izabrane za najlepše, ističe Zoran Ilić, predsednik Srpskog numizmatičkog društva.- Naše dve novčanice često su bile u konkurenciji da budu izabrane za najlepše. U pitanju su 10 dinara iz 1920. i 1.000 dinara iz 1935. godine koje su u to vreme odudarale po lepoti od novčanica iz ostatka sveta. Sadašnje novčanice su prilično stereotipne, ne izazivaju pažnju što se tiče estetskih rešenja - objašnjava Ilić.U takmičenju, koje je organizovalo Međunarodno društvo za novčanice, pravo na učešće imalo je više od 30 novčanica koje su imale dovoljno nov dizajn. Na pobedničkoj novčanici, kojom dominira narandžasta boja, na jednoj strani nalazi se planinar Edmund Hilari, jedan od prvih koji su uspeli da dopru do Mont Everesta, a sa druge strane se nalazi žutooki pingvin. U tesnoj trci, drugo mesto je osvojila švedska novčanica od 20 kruna, koju je oslikala dečja autorka Astrid Lindgren, a treće mesto pripalo je ruskoj novčanici od 100 rublja, na kojoj su ilustrovane krimske znamenitosti. U samom vrhu su se našli kazahstanskih 20.000 tengi i škotskih pet funti.Kako tvrdi Ilić, naša štamparija novca je kvalitetna i dugi niz godina prati trendove, tako da domaći novac nije lako falsifikovati.- Od četrdesetih godina prošlog veka štampali smo novac za mnoge države izvan Jugoslavije i Srbije - rekao je Ilić, dodajući da postoje više vidova zaštite, kao što je štampanje na plastici, koje praktikuju Australija i Rumunija.

Prva i druga pratilja... Švedska kruna i ruska rublja
Prva i druga pratilja... Švedska kruna i ruska rublja

KritikeNAJRUŽNIJA NOVČANICA JE IZ AUSTRALIJECentralna banka Australije nedavno je predstavila novu novčanicu od pet dolara, izazivajući pravu lavinu loših komentara i žalbi na društvenim mrežama. Neke od kritika su bile da ona izaziva „vizuelno povraćanje“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track