Najnovije vesti

PRODAJA STANOVA: Lickanje podiže cenu za 10.000 evra

Malim trikovima možete da dignete vrednost

PRODAJA STANOVA: Lickanje podiže cenu za 10.000 evra

Biznis

Trošak do 2.000 evra za krečenje, lakiranje parketa ili sitne popravke može višestruko da se isplati vlasnicima koji prodaju svoju nepokretnu imovinu

Doterivanje stana pre prodaje povećava njegovu prodajnu cenu za 5.000 do 10.000 evra, tvrde poznavaoci tržišta nekretnina.
Otuda bolji pazar može da se napravi uz ulaganje oko 2.000 evra na krečenje, hoblovanje i lakiranje parketa, zamenu napuklih stakala, kao i sitne popravke, savetuju analitičari portala Halo oglasi. Dodaju da „pametni“ prodavci pribegavaju još nekim cakama, poput kuvanja kafe i stvaranja atmosfere toplog kutka kako bi njihova nekretnina ostavila pozitivan utisak na kupca.

Agenti za nekretnine kažu da je tržište nekretnina oživelo posle nekoliko godina tavorenja, ali poručuju da, koliko god da su u škripcu za novac, prodavci ne bi trebalo da prodaju staru ili zapuštenu nekretninu pre nego što je ne nalickaju.
- Treba, pre svega, stan srediti od krša i loma i isprazniti višak stvari. Naši ljudi su u proseku neuredni, a čist i uređen stan s malo nameštaja prolazi odlično prilikom prodaje bez obzira na godine starosti. Kupatila su nam strašna i treba ih renovirati pre prodaje, kao i ishoblovati parket - kaže Katarina Lazarević, agent za nekretnine. Dodaje da ne treba po svaku cenu kriti mane stana pošto se ne može sakriti da prokišnjava ili da se spavaća soba nalazi pored lifta.

Nenad Ðorđević, predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnina, tvrdi da se tržište nekretnina blago oporavalja i da su povećanoj tražnji doprinele stabilne cene i pad kamata na stambene kredite.
- Primena Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti drastično je smanjila broj lažnih oglasa. To je stvorilo realnu sliku ponude na tržištu i uticalo da kupci više ne odlažu kupovinu u nadi da će naći nešto što je mnogo jeftinije, što su videli u oglasima, a što realno ne postoji. Na tržište je uticalo i usvajanje Zakona o ozakonjenju jer su počele da se prodaju i nekretnine koje nemaju sve papire - kaže Ðorđević.

Šta utiče na cenu
LOKACIJA PRESUDNA

Bez obzira na sve preduzete mere za povećanje vrednosti nekretnine, kupci treba da znaju da cenu određuje i položaj stana u zgradi, izgled zgrade, atraktivnost lokacije, ali i sam grad. Zbog svih tih sitnica cene kvadrata variraju od 500 do 2.500 evra.

 

DOKUMENTACIJA

Legalizacija povećava cenu stana za 5.000 evra
Za ozakonjenje stana do 100 m2 trošak je 5.000 dinara
5.000 dinara košta legalizacija stanova od 100 do 200 m2
Uknjižen stan takođe ima veću cenu i mogu da ga kupe i kreditni kupci

OPREMA

Izbacite pohaban nameštaj jer ostavlja lošu sliku o stanu
Otarasite se kutija sa stvarima iz ćoškova stana
Čist i provetren stan privlačniji je za mušterije

MOLERAJ

Sveže okrečen stan diže mu cenu do 1.000 evra
Krečenje stana košta oko 160 dinara po m2
Oko 100 evra ulaganja treba za krečenje stana od 60 m2
Sa skidanjem tapeta moleraj košta oko 400 evra

TRIKOVI ZA ULEPŠAVANJE

Obrišite prašinu i očistite stan
Stan koji odiše svežinom privlači kupce
Skuvajte kafu - njen miris će uticati da kupci stan osete kao svoj

MAJSTORISANJE

Sitne popravke koštaće vas do 1.000 dinara
Popravite kvake i slavine
Zamenite napukla stakla
Prilepite odlepljene pločice i fiksirajte utičnice
Propao parket prebrusite i lakirajte, što košta oko osam evra po m2

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...