Najnovije vesti

Železara Smederevo diže rast privrede preko 2 odsto
Foto: Dragana Udovičić

U čeličani gore obe peći

Železara Smederevo diže rast privrede preko 2 odsto

Biznis

Za rast BDP najzaslužniji su veći izvoz i investicije, ali rezultat može biti i bolji zbog privatizacije železare, ocenila Evropska komisija

U „Železari Smederevo“ ponovo je upaljena i druga peć, što će, prema mišljenju Evropske komisije, uticati da rast BDP Srbije bude još veći od prognozirana dva odsto u ovoj godini.Šef sektora za evropske integracije delegacije EU u Srbiji Frek Janmat potvrdio je da EK nije uračunao privatizaciju smederevske čeličane kada je digao procenu rasta BDP Srbije sa 1,6 na dva odsto.- Kada je reč o čeličani, moraćemo da vidimo šta će biti finalni rezultat, ali bi to mogla da bude jedna od mogućnosti, da privatizacija dodatno podigne procenu rasta - rekao je Janmat. On je naglasio da dijalog Srbije i EK o davanju saglasnosti za prodaju srpske čeličane još traje.Janmat je objasnio da su veći izvoz i investicije najviše zaslužni što je EK podigao procenu rasta BDP Srbiji za 2016.- Izvoz je rastao iz više razloga, a najpre jer se najveći trgovinski partneri Srbije, a to su EU i zemlje potpisnice CEFTA, oporavljaju. Srpska ekonomija je produktivnija delom zahvaljujući reformama koje se preduzimaju u poslednjih nekoliko godina, računajući i usvajanje Zakona o inspekcijama - rekao je Janmat.EK je registrovao i smanjenje nezaposlenosti u 2015. na 17,9 odsto, kao i niži deficit budžeta, mada Janmat ukazuje da su veći prihodi posledica jednokratne uplate operatera. Dobre prognoze mogla bi da pokvari, kako tvrdi Janmat, ekonomska stagnacija glavnih trgovinskih partnera Srbije, osciliranje cene nafte i odlaganje reformi javnih preduzeća i javne administracije.Podsetimo, kineska kompanija „Hestil“ je prošlog meseca kupila smederevsku železaru za 46 miliona evra. Predsednik „Hestila“ Ju Jung potvrdio je nedavno da će kompletno preuzeti srpsku čeličanu do kraja juna i izrazio nadu da će do kraja 2017. „Železara“ postići maksimalni proizvodni kapacitet, a to je oko dva miliona tona čelika.

Direktor „Železare“ NISAM KRIV ZA GUBITKEDirektor „Železare Smederevo“ Peter Kamaraš najavio je da će prve količine čelika iz tek upaljene druge peći poteći za dva dana, a za prošlogodišnje gubitke okrivio prethodnu upravu:- Gubitak je oko 125 miliona dolara, a više od polovine tog gubitka napravio je prethodni menadžment, koji je radio po direktivama Ministarstva ekonomije u prva četiri meseca 2015.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...