VUČIĆ OBIŠAO MEI TA U OBRENOVCU: Bruto domaći proizvod ove godine biće veći od 2,5 odsto!
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Mandatar presrećan kako napreduje izgradnja fabrike

VUČIĆ OBIŠAO MEI TA U OBRENOVCU: Bruto domaći proizvod ove godine biće veći od 2,5 odsto!

InfoBiz -

BARIČ - Mandatar za sastav vlade Aleksandar Vučić obišao je danas radove na izgradnji kinesko-francuske fabrike "Mei Ta" za proizvodnju delova za automobile i motore u Obrenovcu, koja bi trebalo da zaposli 1.400 radnika.

1 / 5 Foto: Vlada Srbije

- Presrećan sam kako napreduje Mei Ta. Siguran sam da će bruto domaći proizvod ove godine biti veći i od 2,5 odsto- rekao je Vučić za Kurir u toku današnjeg obilaska.

On je dodao i da je ponosan što može da vidi gradilište sa 300 radnika i da se uvek raduje kad radovi brzo napreduju.

On je predstavnicima kompanije poželeo da što pre počnu da rade, ostvaruju profit, kako bi Srbija što pre počela da ubira poreze.

Foto: TwitterSerbianpm printscreen
Foto: TwitterSerbianpm printscreen

Vučić je gradilište investicije vredne 60 miliona evra obišao sa ministrom privrede Željkom Sertićem, gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim, predsednikom opštine Obrenovac Miroslavom Čučkovićem i predstavnici kompanije.

Rok za završetak radova, za koje je kamen temeljac postavljen 2. aprila ove godine, je juli 2017, a izvodi ih Energogrup. Objekat će se prostirati na 40.295 kvadratnih metara i nalazi se u Industrijskoj zoni na prostoru nekadašnje fabrike Prva iskra u Bariču kod Obrenovca.

Nova fabrika će proizvoditi blokove i nosače motora, turbopunjače i druge delove za poznate automobilske brendove poput Renoa, Forda, Be-em-vea i Dajmlera. U prvoj fazi, do kraja 2018, planirana je investicija u pogon livnice i mašinske obrade u iznosu oko 40 miliona evra, dok je u drugoj, do kraja 2022, planirana investicija od 20 miliona evra u proširenje postojećeg pogona i u distributivni centar koji bi snabdevao tržište Evrope i Severne Amerike.

Memorandum o razumevanju o investiranju kineske Mei Ta grupe u izgradnju pogona u Obrenovcu potpisan je novembra 2014. u Vladi Srbije, Mei Ta grupa ima fabrike u Francuskoj, Slovačkoj, Nemačkoj, Kini i Indiji.

"Veći rast znači veće plate i penzije"

Vučić je izjavio danas da očekuje da će i MMF i Svetska banka da podignu prognozu rasta BDP-a Srbije na oko 2,5 odsto, a veći rast u perspektivi, objasnio je, znači i veće plate i penzije. Vučić, nakon otvaranja kompanije "Prva iskra - Namenska" a.d. u Bariču rekao da ako se ostvare te prognoze, to će za Srbiju biti najveći rast BDP-a u poslednjih devet ili 10 godina. "A ako budemo imali dobru poljoprivrednu sezonu, rast bi mogao da dođe do 2,7 odsto i više", rekao je Vučić dodajući da očekuje da će u 2017. rast biti oko četiri odsto. To će se, kako je naveo, odraziti na standard građana.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Veći rast znači i mogućnost za veće penzije, veće plate i potrošnju. I zato sam toliko radostan zbog dobrih ekonomskih pokazatelja", rekao je on. Govoreći o pokazateljima on je naveo i da je deficit budžeta na kraju maja iznosio 11,3 milijarde dinara, što je šest puta manje od dogovorenog sa MMF-om, budući da bi ta institucija bila zadobvoljna i da deficit bude 75 milijardi dinara, kako je i dogovoreno. Vučić je,istakao da je deficit manji, ne samo zbog štednje i smanjenih rashoda, već su i prihodi mnogo veći. "Samo u maju, imali smo prihode koji su za sedam milijardi veći nego u istom mesecu prošle godine", pohvalio se on.

(E.K./Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track