REORGANIZACIJA: Iz industrije kablova u Jagodini odlazi 850 radnika
Foto: Nemanja Pancic

Socijalni program

REORGANIZACIJA: Iz industrije kablova u Jagodini odlazi 850 radnika

InfoBiz -

JAGODINA - U Industriji kablova u Jagodini danas je počelo potpisivanje rešenja, za odlazak iz firme uz socijalni program, za koga se u maju izjasnilo 850 radnika, od oko 1.200 zaposlenih, izjavio je Tanjugu predsednik Sindikata Nove fabrike Dragan Radenković.

"Ko danas potpiše rešenje, sutra će dobiti novac na račun, a mi očekujemo da danas rešenje potpiše oko 300 radnika", rekao je Radenković.

Potpisivanje rešenja organizovano je u zgradi bivšeg Hotela "Srbija" u Jagodini, dodao je Radenković.

Većina radnika je sa stažom od 30 i više godina i oni će dobiti od 6.000 do 7.000 evra. "Socijalni program od Ministarstva privrede odobren je za sve koji su ga pisali, koji su se dobrovoljno prijavili za odlazak", izjavio je Tanjugu predsednik Sindikata Industrije kablova Oliver Jovanovski.

Za nas u sindikatu je važno da niko ne odlazi silom, dodao je Jovanovski.

Industrija kablova u Jagodini bila je jedno od 17 strateški zaštićenih preduzeća u Srbiji a o njenoj daljnjoj sudbini, na osnovu "Unapred pripremljenog programa reorganizacije" (UPPR) odlučivaće u septembru Privredni sud u Kragujevcu.

UPPR je predviđeno da u Industriji kablova u buduće radi 650 do 700 radnika.

UPPR je predat Privrednom sudu u maju i ušao je u proceduru, izjavio je ranije Tanjugu generalni direktor Industrije kablova Ratko Vučurović.

"Imamo sve uslove da se UPPR usvoji i da narednih pet godina radimo u skladu sa njim", rekao je Vučurović.Imamo potencijala u smislu traženja na tržištu, tehničko tehnološke reference kod kupaca a imamo i tekuće poslovanje koje je dobro, računi nam nisu blokirani i izmirujemo sve tekuće obaveze i to je garancija da će UPPR uspeti, objasnio je Vučurović.

U Sinidkatu i poslvodstvu "Kablova", nekada giganta u SFRJ, niko i ne razmišlja o tome da UPPR neće proći, "jer firma radi, preko 60 odsto za izvoz, plate i doprinosi se isplaćuju".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track