PKS: Rama podržava osnivanje srpsko-albanske komore
Foto: Nebojša Mandić

PKS: Rama podržava osnivanje srpsko-albanske komore

InfoBiz -

BEOGRAD - Premijer Albanije Edi Rama je danas potvrdio da će podržati osnivanje srpsko–albanske komore koja će obezbediti efikasniju komunikaciju i saradnju privrednika i doprineti unapređenju trgovine, investicija i ekonomskih veza dve zemlje, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

Sa Ramom je u Tirani razgovarao predsednik PKS Marko Čadež koji je posetio i Drač povodom pripreme organizovanja poslovnog foruma Srbija-Albanija.

Taj skup će biti 14. oktobra u Nišu u okviru susreta premijera Srbije i Albanije Aleksandra Vučića i Edija Rame, kada će biti ozvaničen i početak rada mešovite komore albanskih i srpskih privrednika sa sedištem u Tirani.

Osnivanje mešovite poslovne asocijacije inicirali su albanski i srpski privrednici, a podržale su Privredna komora Srbije, Unija privrednih komora Albanije, Privredna komora Tirane i druge albanske poslovne asocijacije, navodi se u saopštenju.

Foto: Fonet

"Gotovo da nema oblasti ; u kojoj poslovne zajednice ne bi mogle da saradjuju, a u razgovoru sa premijerom Ramom, posebno smo se osvrnuli na konkretne investicione mogućnosti u agrobiznisu i turizmu", rekao je Čadež.

Dodao je da postoje velike šanse da projektantske i gradjevinske kompanija iz Srbije budu angažovane u regionalnim i velikim projektima koje Albanija planira da realizuje u narednom periodu.

"Ako gradimo autoput od Niša preko Prištine i Tirane do Drača ili prugu, koji će infrastrukturno povezati zemlje Zapadnog Balkana, što će finansijski podržati Evropska unija, to je prilika i da umrežimo naše kompanije da zajednički, oganizovane u konzorcijume, nastupaju na tenderima za ove objekte", istakao je Čadež.

To je, kako je podsetio, i cilj Komorskog investicionog foruma kao regionalne platforme ustanovljene u okviru Berlinskog procesa, čije je aktivnosti, zajedno sa predsednikom Privredne komore Kosova Safetom Grdžalijuom, predstavio i premijeru Rami.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

"U Komorski investicioni forum uključeno je osam nacionalnih komora koje zajedno okupljaju 300.000 kompanija – članica. To je ogroman potencijal, jer tako objedinjeni bolje ćemo predstaviti i iskoristiti kapacitete naših kompanija, obezbediti ; im poslove ; i uslove za jačanje naših ekonomija i rast i razvoj na Zapadnom Balkanu", ocenio je Čadež.

Čadež i Grdžaliju danas će, kako je planirano, posetiti Crnu Goru i premijer Milu Djukanoviću predstaviti dosadašnje rezultate i planove Komorskog investicionog foruma.

O zajedničkim projektima u narednom periodu razgovaraće i sa predsednikom Privredne komore Crne Gore Velimirom Mijuškovićem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track