VUČIĆ I PREDSEDNIK EBRD U VLADI SRBIJE: Uspeh premijera Srbije i njegovog tima je izuzetan
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Obraćanje novinarima iz Nemanjine 11

VUČIĆ I PREDSEDNIK EBRD U VLADI SRBIJE: Uspeh premijera Srbije i njegovog tima je izuzetan

InfoBiz -

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros s predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumom Čakrabartijem.

Posle sastanka, koji je održan jutros u 8.30 sati u zgradi Vlade Srbije, premijer Vučić i njegov sagovornik obratili su se javnosti uživo iz Vlade Srbije.

Vučić je posle sastanka naglasio da je Srbija jedna od pet zemalja, pored Švajcarske, Austrije, Estonije..., koja ima suficit u budžetu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Ne u regionu, nego u Evropi. Retko koja zemlja može time da se pohvali - dodao je premijer Vlade Srbije i ponovio da neće odgovarati na uvrede iz okruženja koje su upućene celoj našoj zemlji i našem narodu da su nam "zemlja i narod šaka jada" jer imamo pametnija posla poput rada na ekonomiji.

- Najviše mrzim popularne odluke... Da sam narod pitao da li da uđemo u ove reforme, linčovali bi me na ulici... Najteže odluke doneo sam sam... - rekao je Vučić.

- Dođi majstore na moje mesto, pa isplati sve - rekao je potom Vučić na konferenciji komentarišući aktuelni javni dug Srbije i razgovore sa delegacijom MMF, koja je tražila poskupljenje struje a čak od 7,7 odsto, a Vlada Srbije je izdejstvovala da to bude poskupljenje otprilike u visini od jednog evra po računu.

Foto: Printscreen Pink
Foto: Printscreen Pink

Javnosti se obratio i predsednik EBRD.

- Vučić i njegov tim ostvarili su izuzetne rezultate. Ja sam veoma zadovoljan. Sada treba pritisnuti, prionuti na reforme, privatizovati Telekom, Aerodrom... Zadovoljan sam i rezultatima postignutim sa MMF. Ova vlada posvećena je reformama i evropskom putu. Srbija je na 59. mestu na listi Svetske banke, a ja bih u narednom periodu obratio pažnju na investicije - zadovoljno je rekao Čakrabarti.

On je i juče pohvalio Srbiju jer, kako je rekao, vlada se pokrenula u tom smeru da traži investicije iz svih krajeva sveta.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Pozdravljam ono što vi radite u Srbiji. Vi ste se pokrenuli u toj meri da tražite investicije iz svih krajeva sveta. Moji bankari kažu da ne možemo samo da imamo tržište na Zapadu, već moramo ići u Aziju, Srbiju, na Balkan. Jako je dobro što vi pokušavate da privučete investicije iz različitih zemalja", rekao je Čakrabarti sinoć u Skupštini Srbije.

Podsetimo, on je dodao i da je strateško opredeljenje EU nastavak integracija Zapadnog Balkana i naglasio da ta banka radi sve što je u njenoj moći da pomogne Srbiji da ubrza kretanje na evropskom putu. On je rekao da je ta banka uložila u Srbiji više od četiri milijarde u više od 200 projekata, a da je Beograd najveći klijent na lokalu.

"Dogovorili smo 600 miliona evra za različite projekte"

Vučić i istakao da je saradnja sa EBRD veoma važna, jer doprinosi dolasku novih investicija i rastu srpske privrede.

"Kako smo dogovorili 600 miliona evra za različite projekte, čini se da smo pronašli sve mehanizme da ubrzamo i uskoro se pokreće efektivan novac od 200 miliona za EPS, a očekujemo da još bude efektivan novac od 200 miliona evra za Železnice i vozna sredstva. Imamo još neke od projekata koje treba da guramo", rekao je Vučić.On je rekao da su u Vladi Srbije zadovoljni saradnjom sa EBRD i da smo jedna od zemalja koja ima najbližu i najbolju saradnju sa tom bankom.

Kako je rekao, danas se razgovaralo o važnim projektima koji su pokrenuti, kao i o privatnom sektoru, podršci malim i srednjim preduzećima, biznis klimi, preduzetničkom duhu i privatizaciji. Vučić je naveo da je bilo reči i o EPS-u i zajmu za za restruktuiranje duga Srbijagasa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track