VUČIĆ SA EU KOMESARKOM ZA TRANSPORT BULC: Saobraćajnom mrežom povezati Balkan!
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Sastanak u vladi Srbije

VUČIĆ SA EU KOMESARKOM ZA TRANSPORT BULC: Saobraćajnom mrežom povezati Balkan!

InfoBiz -

Komesarka EU za transport Violeta Bulc boravi danas u poseti Srbiji gde je razgovarala sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić naglasio je danas opredeljenost da se uspostavi saradnja i saobraćajnom mrežom poveže ceo region Balkana.

Vučić je istakao značaj realizacije saobraćajnih projekata za razvoj Srbije, naglasivši i opredeljenost da se uspostavi saradnja i saobraćajnom mrežžom povežže ceo region Zapadnog Balkana.

Srpski premijer je kao prioritetan izdvojio autoput Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač, kao i druge projekte usaglašene u okviru "Berlinskog procesa", izrazivši zahvalnost Evropskoj komisiji za podrššku njihovoj realizaciji, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Predsednik srpske Vlade je rekao da je saradnja u izgradnji regionalne saobracajne infrastrukture jedan od načina da Srbija pokaže opredeljenost za mir i stabilnost u regionu.

Evropska komesarka Bulc je naglasila da saobraćaj predstavlja jednu od najvažžnijih oblasti saradnje Evropske unije i Zapadnog Balkana i da dogovorena "Agenda povezivanja" ima veliki značaj za prevazilažženje razvojnog jaza i podrššku stabilnosti i napretku regiona.

Ona je upoznala premijera Vučića sa novim mehanizmima finansiranja za modernizaciju evropske saobraćajne mreže, koji ukljucuju i privatne investitore, ohrabrujuci Vladu Srbije da konkurišše sa novim projektima.

Komesarka EU je pohvalila rezultate koje je Srbija postigla u unapredenju bezbednosti saobracaja, približivši se evropskom proseku.

POLEDICA: PRIORITET REGIONALNO POVEZIVANJE

Svi projekti koji se odnose na regionalno povezivanje imaće priorotet u saradnji sa Evropskom komisijom, a među njima su elektrifikacija pruge sa Bugarskom, pruga Beograd-Budimpešta, kao i autput Niš-Priština, izjavio je danas državni sekretar ministarstva građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica uoči posete evropske komesarke za transoprt Violete Bulc.

Pored toga, jako velika pažnja, kaže Poledica se poklanja i pojednostavljanju procedura na graničnim prelazima.

"Na primer, kada je reč o železničkom saobraćaju, između Srbije i Makedonije imamo zaustavljanja na dva granična prelaza, a plan je da pod jednim krovom imamo sve granične organe i carinu i policiju i inspekciju", rekao je Poledica.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track