ISTRAŽIVANJE: Na izdavanju oranica država gubi milione evra godišnje
Foto: Shutter

Najbolje prolaze uzurpatori i lokalni tajkuni

ISTRAŽIVANJE: Na izdavanju oranica država gubi milione evra godišnje

InfoBiz -

Izdajući svoje oranice ispod svake cene, država gubi milione evra godišnje, a pogotovo dobro prolaze uzurpatori i lokalni tajkuni, kojima se zemlja čak i poklanja, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

VOICE navodi i da Srpska pravoslavna crkva (SPC) ostvaruje ogromne prihode zahvaljujući činjenici da joj je država vratila 40.000 hektara,

"Ispostavilo se da su oni koji su ušli bespravno u državne parcele, a najčešće je to bila posledica propusta lokalnih samouprava, najbolje prošli jer su za zakup dali znatno manje nego poljoprivrednici koji su išli na licitacije", navodi VOICE.

Taj novinarski istraživački centar je kao ilustraciju naveo Grad Pančevo, u čijem ataru je država davala njive u zakup oko tri puta jeftinije od crkve, pa je 6.000 hektara izdala za 190 evra po hektaru, čime je izgubila blizu dva miliona evra.

Istovremeno, pre nekoliko dana na nadmetanju za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu SPC-a u Zrenjaninu jedan poljoprivrednik zakupio je 75 hektara po ceni od 520 evra po hektaru, a uzeo ih je na pet godina, što znači da će crkva na ime arende od njega dobiti 195.000 evra.

Foto:  Shutterstock
Foto: Shutterstock

VOICE navodi da država ne zna sa koliko hektara zemljišta gazduje Srbija.

"Mislili smo da imamo 450.000 hektara državnog zemljišta i u to su nas ubeđivali ministri pre Snežane Bogosavljević Bošković, koja je u poslednjim danima mandata govorila kako se čak 600.000 hektara njiva u vlasništvu Srbije ne koristi ili se koristi na nedozvoljen način”, piše VOICE.

Agrarni analitičar Branislav Gulan rekao je da je SPC oduzeto 70.000 hektara zemlje, a vraćeno joj je više od polovine, odnosno oko 40.000 hektara.

“Valja, međutim, imati na umu da je crkva van sistema ove zemlje. Ona nije u obavezi plaćanja PDV-a, ništa ne plaća. Tu se, izgleda, ispravnom pokazuje izreka o tome kako "popo deli pare’: ‘Uzmi bože što je tvoje, a što padne to je moje", kazao je Gulan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track