Najnovije vesti

OPTUŽUJU DIREKTORA: Radnici-invalidi kragujevačke Zastave INPRO započeli štrajk glađu
Foto: Printscreen Twiter

Zahtevaju isplatu plata

OPTUŽUJU DIREKTORA: Radnici-invalidi kragujevačke Zastave INPRO započeli štrajk glađu

Biznis
00:00h

KRAGUJEVAC - U kragujevačkoj fabrici Zastava INPRO, 28 radnika sa invaliditetom započelo je danas štrajk gladju zbog neisplaćenih zarada, najava da će biti proglašeni tehnološkim viškom i sumnji u zloupotrebe direktora preduzeća.

Kako je rečeno novinarima, štrajkuju invalidi rada druge i treće kategorije, od kojih većina ima više od 30 godina staža.Radnici su nezadovoljni što su u avgustu, umesto cele plate, primili 11.000 dinara iako je kako su naveli, država uplatila preduzeću 75 odsto njihovih zarada.Oni zahtevaju smenu i krivičnu odgovornost direktora Branka Veljovića, koga optužuju za "sumnjivu" prodaju 20 odsto imovine Zastave INPRO francuskom partneru "Trigano prikolice" kao i za zloupotrebe u isplatama, kroz uplate stimulacija na sopstveni račun svakog meseca.

Obraćajući se novinarima, Veljović je rekao da radnicima nije isplaćena zarada za avgust pošto je račun preduzeća u blokadi već 64 dana za iznos od oko 25 miliona dinara.On je naveo da je u cilju sprečavanja stečaja preduzeća, predložen plan reorganizacije koji predvidja da od ukupno 132 zaposlena, njih 30 bude proglašeno tehnološkim viškom."Imali smo dva socijalna programa ali za radnike nijedan nije bio prihvatljiv jer imaju Protokol koji je potpisan za vreme Mladjana Dinkića i koga su verifikovale naredne Vlade Srbije. Po tom Protokolu, garantovane su im subvencije od 75 odsto i invalidnina i oni smatraju da su timezaštićeni iako se ne sprovodi već tri i po godine", kazao je Veljović.

Štrajkače su danas posetili predstavnik Agencije za mirno rešavanje sporova i predstavnici sindikata "Nezavisnost" koji su od nadležnih institucija zatražili da postupe po ranije podnetim krivičnim prijavama radnika protiv direktora kao i da ispitaju privatizaciju dela Zastave INPRO.

Radnike koji su danas započeli štrajk gladju, Zastava INPRO preuzela je 2011. godine nakon što je italijanski Fijat ušao u Fabriku automobila Zastava.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...