DA SAM JA NEMAC...: Vučić zagolicao hamburške milionere pričom o Bizmarku i Grdeličkoj klisuri!
Foto: Tanjug Printscreen

Premijer Srbije izazvao veliko interesovanje u Nemačkoj

DA SAM JA NEMAC...: Vučić zagolicao hamburške milionere pričom o Bizmarku i Grdeličkoj klisuri!

InfoBiz -

HAMBURG - Premijer Aleksandar Vučić pozvao je nemačke investitore, na skupu u Uberze klubu u Hamburgu, da ulažu u Srbiji i, pozivajući se na rezultate koje je Srbija postigla na ekonomskom planu i uslove koje nudi investitorima, poručio "da sam ja Nemac, došao bih da investiram u Srbiju".

Učestvujući u radu jednog od najprestižnijih poslovnih klubova u Evropi, na temu "Stabilnost u teškim vremenima", premijer je juče u Hamburgu istakao da je Srbija u reformama bila veoma uspešna i naveo da je MMF je predvideo da ćemo ove godine imati stopu rasta of 2,8 procenta, iduće godine 3 procenta, a u 2018. godini 3,5 procenta.

"Mogu da vam kažem da će biti najmanje 4 odsto. To znači da, posle godina recesije, pred nama nisu loše godine" podvukao je premijer.

Foto: Tanjug printscreen
Foto: Tanjug printscreen

Na pitanje moderatora, novinara nemačkog "Frankfurter algemeine Zeitunga" Mihaela Martensa da li pada i stopa nezaposlenosti, Vučić je naveo da je sa 26 odsto pala na 15,2 odsto i dodao: "Mislim da možemo do kraja mandata ove vlade da svedemo stopu nezaposlenosti na prosečnu stopu nezaposlenosti u Evropi, koja iznosi 11,1 odsto".

"Naša vlada je veoma oprezna. Međutim mogu da vam kažem da je, posle 70 godina, ovo prva godina da smo na kraju oktobra imali suficit u budžetu, otplaćujemo sve dugove i kamate, i ovo je bila najteža godina kada je reč o kamatama koje smo morali da platimo - 1,4 miljarde evra i to smo platili. Pri tome još uvek imamo suficit od 6,7 milijardi dinara što znači 50 miliona evra, upravo sam dobio podatke. Dobro nam ide, ekonomija raste, ali moramo da budemo disciplinovani" dodao je premijer.

U tom smislu premijer je naveo i da je najavljeno povećanje plata u javnom sektoru, da su neki sindikati zadovoljni, neki nisu, da neki kažu "zaslužuju više", ali smo im odmah odgovorili, "možda zaslužujete više, ali niste zaradili više".

Foto: Tanjug printscreen
Foto: Tanjug printscreen

"Vi ste najpopularniji političar u Srbiji i dalje, i posle fiskalne konsolidacije. Imate li neki recept koji bi ste podelili sa evropskim političarima", pitao je Martens, premijer je odgovorio da je narod u Srbiji prepoznao ozbiljnost njegovog rada i činjenicu da ih nije lagao i davao lažna obećanja.

Martensa je interesovao i projekat "Beograd na vodi", koga je nazvao najvećim infrastrukturnim i investicionim projektom u Jugoistočnoj Evropi, vrednim bar tri milijarde dolara, na šta mu je premijer rekao da je taj projekat izazvao velike kontroverze, ali i da je na početku 25 odsto građana prema anketama bilo za projekat, 60 odsto protiv, a 15 neopredeljeno, a da sada, kada je izgrađena prva promenada, galerija, ljudi menjaju mišljenje i 55 odsto odobrava ono što je urađeno. "To je najveći investicioni projekat koji smo ikada imali. 70 godina se u Beogradu pričalo o projektu grada na vodi, ali niko nije ništa do sada uradio" podvukao je Vučić.

Vučić je rekao i da će ova vlada završiti istočni deo Koridora 10, put za Sofiju, i južni deo Koridora 10, što je autoput za Skoplje i Solun.

O Bizmarku i Grdeličkoj klisuri...

"Čak je i Bizmark govorio o Grdeličkoj klisuri pre 150 godina, kroz koju nije mogao da prođe, a sada će posle toliko decenija, čak vekova autoput prolaziti kroz nju. Kada se vratim iz Rige otvorićemo deonicu od 40 kilometara kroz centralnu Srbiju. I po prvi put mogu da vam kažem, mi veoma cenimo naše hrvatske susede, i raduje nas što su izgradili mrežu puteva, ali ćemo po prvi put imati još bolju mrežu puteva, i time se veoma ponosim" rekao je premijer.

Tema koja je takođe interesovala prisutne bila je i uloga Rusije u Srbiji a Vučić je rekao da je stav Srbije jasan:"Strateški cilj nam je EU i to sam ponovio javno više puta", naveo je premijer i dodao da to isto kaže i u Vašingtonu, Moskvi, Briselu i u Hamburgu.On je podvukao da je put Srbije ka EU i istakao da glavni razlog tome nisu fondovi EU, iz kojih, kako je rekao, inače novac ide mnogo više nekim drugim zemljama, a neke se nisu baš ni pokazale lojalnim kad su se pojavile teškoće.

Panorama Hamburga (Foto: Profimedia)
Panorama Hamburga (Foto: Profimedia)

Govoreći o kancelarki Angeli Merkel, Vučić je naveo da "nas je spasila više puta i da to ni on ni Srbi nece zaboraviti" i dodao da je sada po pozitivnim rekacijama grdajana prema nekoj zemlji Nemačka odmah iza Rusije."Lojalni smo partneri i na evropskom putu smo zato što mislimo da je to tip društva kojem želimo da pripadamo", istakao je Vučić i poručio: "Da sam ja Nemac, ja bih došao da investiram u Srbiju", što je izazvalo aplauz prisutnih.

Šta je to Uberze klub?

Uberze klub važi za najuticajniji klub privredne elite u Nemačkoj i često ga nazivaju "Najzatvoreniji klub milijardera" u Nemačkoj.

Osnovan je 1922. godine kao udruženje za razmenu privrede i nauke na inicijativu bankara Maksa Varburga.Od samog osnivanja, iako po ugledu na engleske elitisticke klubove, Klub stavlja do znanja da je pre svega mesto susreta privrede, politike i nauke sa ciljem internacionalnog povezivanja i u godinama osnivanja i danas promoviše svoju maksimu "Nobis bene, nemini male!" (Nama dobro, nikome loše).

Članovi Uberze kluba pripadaju najviše višegeneracijskoj bankarsko, trgovačko-industrijskoj eliti severne Nemačke. Pred članovima kluba govorili su gotovo svi najznačajniji donosioci političkih i privrednih odluka u svetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track