KRAJ ŠTEDNJE: Došlo je vreme da se povećaju plate
Foto: Aleksandar Jovanović

Ministar finansija skrojio državnu kasu za 2017.

KRAJ ŠTEDNJE: Došlo je vreme da se povećaju plate

InfoBiz -

Pored izvoza, investicija i razvoja industrije, i potrošnja građana biti pokretač privrednog rasta, poručio Vujović

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je, posle dve godine štednje, vreme da se povećaju dohoci, što bi trebalo da se desi kroz rast penzija i državnih plata od početka 2017, ali i povećanjem zarada u privatnom sektoru.Vujović je na Privrednoj konferenciji Rajfajzen banke rekao da bi sledeće godine i potrošnja građana trebalo da bude pokretač rasta.- Došlo je vreme da privatni sektor kompenzuje, a država će povećati plate onim sektorima koji su godinama bili bez povećanja. Osim toga, dobre rezultate u fiskalnoj konsolidaciji osećaju i građani jer je smanjena nezaposlenost, a takođe i penzioneri, koji će dobiti po 5.000 dinara u sredu. Dobro je što će taj novac ići u domaću potrošnju - rekao je on.

Vujović je naveo da će rast BDP sledeće godine biti 3 odsto i podstican izvozom i direktnim investicijama, ali po osnovu rasta svih sektora, industrije, građevine...- Ali, i od potrošnje građana. Sada je potrošnja, preko rasta plata i penzija, održiva i doprineće privrednom rastu. Tu potrošnju će povećati i krediti jer je zabeležen rast, što govori da će građani više trošiti, a i da veruju da će biti bolje jer se, u suprotnom, ne bi zaduživali - ističe ministar finansija.Čuvar državne kase je naveo da se na početku njegovog mandata pričalo o bankrotu, a na kraju godine očekuje se deficit manji od dva odsto, što je duplo manje od dogovorenog sa MMF i četiri puta manje od onog koji je zatekao kad je postao ministar.- Nalazimo se napola puta. Moramo da istrajemo. Reforme sam uvek upoređivao sa operacijom kuka. Sada smo operisani, ali ne možemo da trčimo. Skoro smo spremni da trčimo. Sada pripremamo izvore dugoročnog rasta - poručio je on.

Budžet uskoro u SkupštiniDUGOVI POD KONAC DO ULASKA U EUVujović očekuje stabilizaciju udela duga u BDP (sada 70 odsto, prim. aut.) na nivou EU od 60 odsto do ulaska u Uniju:- Očekujemo da najkasnije do kraja novembra predlog budžeta ode u Skupštinu i da bude prihvaćen jer neće biti kardinalnih izmena u odnosu na ovu godinu. Kad nam trošak kamata na uzete kredite bude ispod tri odsto, a rast BDP iznad, tada nećemo jesti sopstvenu supstancu. Sada to nije slučaj.

Vladimir Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track