DOBRE VESTI: Manji porezi, veće plate
Foto: Shutterstock

Premijer najavio, privrednici srećni

DOBRE VESTI: Manji porezi, veće plate

InfoBiz -

Stručnjaci očekuju da nameti na zarade budu 50 odsto umesto sadašnjih 64, a to bi smanjilo rad na crno, povećalo zapošljavanje i donelo veliki novac za proširenje proizvodnje

Smanjenje poreza i doprinosa na zarade na 50 odsto bilo bi po meri privrede i stimulisalo bi ulaganja u razvoj biznisa i veće zapošljavanje, kažu sagovornici Kurira.Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je ideja da se oni spuste za 20, odnosno 25 odsto, odnosno da bi porezi eventualno trebalo da budu najviše 50 odsto.

Finansijski analitičar Dragovan Milićević ističe da opterećenje plata ne bi trebalo da bude veće od toga.- Smanjenje nameta na zarade stimulisalo bi privredne subjekte da pređu iz sive zone u legalne tokove. Sada imamo situaciju da većina od 220.000 privrednih subjekata zaposlene osigurava na minimalnu zaradu, ostatak im daje na ruke, a onda podiže dobit i na to plaća 10 odsto poreza. Zbog toga su prihodi u budžetu od poreza i doprinosa relativno mali. Poenta je u tome da se smanji procenat opterećenja na neto plate, da se smanji siva zona, što bi u narednom periodu dovelo do slivanja više novca u budžet. Niži porezi i doprinosi privredi bi smanjili troškove i omogućili blaže povećanje neto primanja - kaže Milićević.I predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković naglašava da bi privrednici „bili super zadovoljni“ kada bi nameti na zarade bili smanjeni na 50 odsto.- Obradovala nas je izjava premijera Vučića i to je očekivano, s obzirom na to da do sada različite mere Vlade nisu dovele do finansijskog rasterećenja privede. To će značiti novo zapošljavanje. Treba dati mogućnost da se razvije privredna inicijativa da bi država kasnije uzela svoj deo. Smanjivanje tih obaveza značiće i u borbi protiv sive ekonomije. Mnogi privrednici koji sada rade u sivoj zoni preći će u legalne tokove jer će ih to manje koštati - kaže Atanacković i ističe da će i investitorima to biti privlačnije nego da dobijaju stimulacije od države, a da im kasnije kroz veća zahvatanja država sve uzme nazad.

Jelena BojovićPOSTALI BISMO ATRAKTIVNI ZA STRANCETo bi povećalo konkurentnost naše privrede u smislu izvoza jer bi preduzeća imala niže troškove proizvodnje. Bili bismo i atraktivnija zemlja za strana ulaganja zato što investitori, kada biraju zemlju u koju će da ulažu, prvo gledaju te troškove - kaže Jelena Bojović, direktorka tima za regulatiornu reformu u NALED.

SLAVICA TOMČIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track