MINISTARSTVO FINANSIJA: 37,4 milijarde dinara suficita u budžetu Srbije
Foto: Aleksandar Jovanović

Na kraju novembra

MINISTARSTVO FINANSIJA: 37,4 milijarde dinara suficita u budžetu Srbije

InfoBiz -

BEOGRAD - Budžet Srbije na kraju novembra 2016. godine bio je u suficitu od 37,4 milijarde dinara, a kad se uračunaju i projektni zajmovi višak u državnoj kasi je iznosio 15,4 milijarde, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Kapitalni rashodi finansirani iz projektnih zajmova veći su za 7,1 milijardi dinara u odnosu na isti period prethodne godine.U novembru su prihodi budžeta iznosili 87,9 milijardi dinara, a rashodi 84,8 milijardi, tako je suficit bio 3,1 milijardu dinara.Poreski prihodi republičkog budžeta u novembru iznosili su 76,9 milijardi dinara i jednaki su poreskim prihodima iz oktobra.

Najveći prihod, kao i obično, bio je po osnovu PDV i iznosio je 40,9 milijardi dinara, a prihod po osnovu akciza 22,9 milijardi dinara.Neporeski prihodi iznosili su 10,5 milijardi dinara, pri čemu je po osnovu dividendi i dobiti uplaćeno 900 miliona, a od donacija 400 miliona dinara.Na rashodnoj strani budžeta najznačajnija stavka su bili transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, a odstupanje u odnosu na prethodne mesece prouzrokovano je isplatom bonusa penzionerima u pojedinačnom iznosu od 5.000 dinara, navelo je Ministarstvo finansija.Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,5 milijardi dinara.

Na nivou opšte države na kraju novembra zabeležen je deficit u iznosu od 6,8 milijardi dinara. Planirani deficit u okviru Programa sa MMF u tom periodu iznosio je 131 milijardu dinara."Mnogo bolji rezultat ostvaren je na prihodnoj strani, boljom naplatom poreskih prihoda (PDV, akcize, doprinosi, porez na dobit), ali i većom uplatom jednokratnih neporeskih prihoda od očekivane", objasnilo je Ministarstvo finansija.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, u najvećoj meri finansiraju se iz kredita namenjenih izgradnji putne infrastrukture i njihov ukupan deficit iznosio je 28,3 milijardi dinara.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track