Otp banka planira kupovinu banke u Srbiji
Foto: KURIR

Otp banka planira kupovinu banke u Srbiji

InfoBiz -
Predsednik Upravnog odbora OTP banke u Srbiji Laslo Volf nije želeo da kaže s kojom bankom se pregovara o kupovini, ali je potvrdio da nije u pitanju banka u kojoj država Srbija ima vlasnički udeo

BEOGRAD - OTP banka planira povećanje tržišnog udela u bankarskom sektoru Srbije i pregovara o kupovini jedne banke, izjavio je predsednik Upravnog odbora OTP banke u Srbiji Laslo Volf.

"Banka je opredeljena da širi poslovanje u Srbiji, što je moguće postići kupovinom neke banke", rekao je Volf novinarima iz Srbije koji su posetili centralu OTP grupe u Budimpešti.

On nije želeo da kaže s kojom bankom se pregovara o kupovini, ali je potvrdio da nije u pitanju banka u kojoj država Srbija ima vlasnički udeo.

OPT grupa je 2005. godine kupila Nišku banku, a 2007. Kulsku i Cepter banku i od tada te tri banke posluju kao jedna sa centralnom u Novom Sadu. Banka ima 48 filijala i njen udeo po osnovu prikupljenih depozita je 1,04 odsto, a na trzizštu kredita 1,61 odsto.

U 2011. godini banka je povećala kapital za 36,5 miliona evra, a do kraja juna planira uvećanje kapitala za još 20 miliona evra.

Zamenik predsednika Izvršnog odbora OTP banke u Srbiji Ivan Radojčić najavio je da će strateško opredeljenje banke biti ulaganje u agro biznis i povećanje broja klijenta, a jedna od ciljnih grupa će biti javna preduzeća, kao i mala i srednja preduzeća.

Volf je istakao da postoje određeni rizici za ostvarenje planova poslovanja OTP banke u Srbiji, kao što su promene deviznog kursa, nizak rast bruto domaćeg proizvoda i visoka nezaposlenost, kao i kriza u evro zoni.

OTP grupa posluje u devet zemalja centralne i istočne Evrope i ima 13 miliona klijenata i više od 25.000 zaposlenih. Njen kapital je oko 35 milijardi evra, što je vise od ukupnog kapitala svih banaka u Srbiji.

U bankarskom sektoru Mađarske OTP banka ima najveći tržisni udeo po osnovu aktive 25 odsto, kredita stanovništvu 27 odsto, depozita stanovništvu 28 odsto. Ta grupacije je, prema rečima Volfa, profitabilna i visoko likvidna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track