Najnovije vesti

VUČIĆ NA SAJMU TURIZMA: Crna Gora je prelepa, ali mi smo zaradili više
Foto: Printscreen/Kurir TV

Zarada od turizma u 2016. godini 1,042 milijarde evra

VUČIĆ NA SAJMU TURIZMA: Crna Gora je prelepa, ali mi smo zaradili više

Biznis

BEOGRAD -  Srbija je prošle godine od turizma zaradila milijardu i 42 miliona evra, izjavio je premijer Aleksandar Vučić.

Srbija je tako prošle godine od turizma zaradila 200 miliona evra više od Crne Gore, rekao je Vučić.

"Crna Gora ima predivno more, planinske vence, Skadarsko jezero, sve što jedna prelepa zemlja može da ponudi. Srbija se nije nikad isticala turizmom, to nije najvažnija privredna grana, ali smo u 2016. godini zaradili 200 miliona evra više od Crne Gore od turizma", rekao je Vučić.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Vučić je na otvaranju sajma, na kome će se predstaviti 1.100 izlagača iz 56 zemalja među kojima su i Kina, Rusija i Indija, čestitao Beogradskom sajmu i Ministarstvu turizma na odličnim rezultatima.

"Čuo sam da imamo pet puta više gostiju nego u Zagrebu, ostalih brojeva se i ne sećam", rekao je u šali Vučić ministru turizma Rasimu Ljajiću.

Kako je rekao, sve više novca od turizma ostaje u Srbiji, sve smo atraktivniji za goste sa zapada i za poslednje tri godine promet od turizma raste deset odsto godišnje. Naveo je i da je prosečan rast turizma u svetu četiri odsto godišnje, u Evropi dva odsto, a u Srbiji je to 13 odsto.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

"Turisti u svetu traže nove destinacije, to je i naša šansa"Turisti u svetu traže nove destinacije, to je i naša šansa, poručio je danas premijer Aleskandar Vučić i dodao da i zbog toga saradnja na Balkanu mora biti bolja, jer samo saradnjom sve zemlje mogu da postignu rezultate koji će njihovim građanim omogućiti bolji život.

"Zato kao predsednik vlade neću da prihvatam ideje o povratku u prošlost, sukobe, tenzije i nestabilnost. Daćemo sve od sebe, imaćemo i uspećemo da sačuvamo mir, sigurnost i stabilnost za sve na Zapadnom Balkanu", rekao je Vučić na otvaranju Međunarodnog sajma turizma u Beogradu.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Vučić je rekao da zemlje Zapadnog Balkana imaju velike mogućnosti kad je reč o izlasku na treća tržišta u turizmu, ali da je za to potrebno unaprediti saradnju u regionu, jer nijedna zemlja neće moći da uspe sama.Kaže da se svuda u svetu traže nove destinacije, što je prava prilika za Srbiju i ceo region.

"Oni koji najviše putuju, a to su pre svega Kinezi, su po deset puta bili u Parizu, Londonu, Beču, oni traže nove destinacije, a naše područje, region Zapadnog Balkana i Srbija jesu područja koja oni žele da vide. Naše je da garantujemo punu stabilnost, da pokažemo gostoljubivost, da pokrijemo sve destinacije ifrastrukturno, da imamo najbolje kapacitete, pa ćete videti kako brojevi mogu da rastu", rekao je Vučić.

"Cilj dve milijarde evra godišnje od turizma"

Cilj nam je da od turizma kroz pet godina uzimamo dve milijarde evra godišnje, rekao je danas Vučić.On je na beogradskom Sajmu turizma rekao i da bi u saradnji sa Crnom Gorom, a u komplemetarnoj ponudi, dve zemlje mogle da od turizma prihoduju i više od milijardu i po evra godišnje.Kako je naveo, mi uz Crnu Goru, BiH i Makedoniju možemo da ponudimo mnogo toga, pre svega inostranim turistima i to nešto novo. Jer, kako je rekao, rast turizma u svetu je oko četiri odsto godišnje, u Evropi oko dva, a kod nas je to 13 odsto.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

"Ranije nismo umeli da vidimo gde su nam potencijali, a sada beležimo ukupan rast broja noćenja, povećanje broja domaćih turista, turista iz Rusije za 5,5 odsto, a iz Kine 12,9 odsto", naveo je premijer i u tom smislu pomenuo da će ubrzo biti uspostavljene diretkne avionske linije sa Kinom, tačnije da će to biti nakon posete predsednika Srbije toj zemlji krajem marta, a da će onda uz uvođenje bezviznog režima rast broja turista iz Kine biti još povećan.On je naveo i da će Mađarska davati posebne ulazne dozvole za Kineze od 48 sati tako da će u tu zemlju iz Srbije kineski turisti moći lakše da uđu, na "siti brejk", i da tako provedu dva dana, od čega će koristi imati obe zemlje.

"Nekad su se meni i Rasimu smejali"

"Nekad su se meni i ministru Rasimu na tu ideju smejali", primetio je Vuičić, dodajući da je za ideju čuo od slovačkog premijera Roberta Fica koji mu je rekao da su i Srbija i Slovačka zemlje bez mora , te da zato moraju da imaju drugacxciju tusitičku ponudu, ali i da svoje građane uvere da je lepo odmarati se u svojoj zemlji.

"Oživeli smo našu turističku privredu", rekao je Vučić, apostrofirajući toplički kraj, Lukovsku i Prolomsku banju, i podsetivši da je ove godine za vaučere izdvojeno 70 miliona dinara više nego prethodne, a da je i interesovanje dva puta veće u odnosu na prošlu godinu.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Vučić je rekao da Beograd postaje najvažnija "city break" destiancija, primetivši da je za to zaslužan i gradonačelnik Siniša Mali, između ostalog i zato što, kako je naveo, u glavnom gradu trenutno ima 470 javnih gradilišta, a pre tri godine su bila samo 54.

Beograd - grad kranova i dizalica

Beograd postaje grad kranova, dizalica i radnika", primetio je Vučić i istakao da vlada to želi i za Novi Sad, Niš i druge gradove u Srbiji jer će samo tako će moći da se govori o većem napretku.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...