Najnovije vesti

OVDE STANOVE NIKO NIJE KUPIO DECENIJAMA: U ovim srpskim gradovima kvadrat 117 evra, ali ih niko neće
Foto: Pixabay

OVDE STANOVE NIKO NIJE KUPIO DECENIJAMA: U ovim srpskim gradovima kvadrat 117 evra, ali ih niko neće

Biznis

BEOGRAD - U pojedinim opštinama u Srbiji i po deset godina nije prodata nijedna nekretnina kreditnom kupcu.

Nijedna porodica u poslednjoj deceniji nije odlučila da kupi nekretninu u opštinama Bojnik, Crna Trava ili Golubac. U ovim mestima u proteklih deset godina nije kupljena nijedna kuća ili stan na kredit. Tržište nekretnina gotovo je zamrlo i u Bosilegradu, Trgovištu, Svrljigu...

 

Ovakva situacija nije samo u nerazvijenim opštinama na jugu Srbije, primera ima i u Vojvodini. Ni u Irigu, Sečnju i Žitištu već godinama nema kreditnih kupaca. One koji žele da se skuće ometa nemaština i niska primanja, zbog kojih ne ispunjavaju uslove za kredit. S druge strane, u mnogim mestima su cene kvadrata pale da se celo domaćinstvo može pazariti za samo nekoliko hiljada evra. 

Ni banke se, kako kažu u agencijama za nekretnine, ne utrkuju da privuku klijente iz nerazvijenih opština. Takve transakcije za njih su rizične, jer u slučaju neplaćanja teško mogu da se "oslobode" stana.

 

Bojan Milošević, iz niške agencije "Grin nekretnine", smatra da je osnovni razlog što u Svrljigu i okolnim opštinama gotovo da i nema nekretnine koja bi se mogla prodati kreditnom kupcu to što veliki broj objekata nije legalizovan. Banke ne odobravaju pozajmice za objekte izgrađene bez građevinske dozvole.

 

“Najveći problem je što kuće nisu ozakonjenje”, priča Milošević.

“Čak i ako neko uspe da proda nekretninu, uglavnom je kupe gastarbajteri, koji žele da imaju nešto svoje kad dođu u Srbiju, a oni plaćaju gotovinom. Kredite uzimaju mladi bračni parovi i vojna lica, a oni uglavnom teže da se nastane u većim gradovima, Nišu i Kragujevcu”, objašnjava on.

 

Predsednik Žagubice Safet Pavlović kaže da u ovoj opštini u poslednjih 15 godina nije izgrađena nijedna zgrada, tako da i ne čudi što je tržište nekretnina "zamrlo".

 

“Dešava se jedino da se oglase na prodaju privatna domaćinstva i to kada se neko odseli, ali to je teško prodati. Deca odlaze na školovanje u veće gradove i uglavnom teže da tamo i ostanu. U našem kraju ima i ljudi koji dolaze iz inostranstva, ali ni oni ne kupuju kuće, jer imaju svoja imanja i u njih ulažu”, ističe Pavlović.

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

Ideje za uređenje BAŠTE: 11 predloga za cveće, garniture i leje u bašti

 


 

(Večernje novosti)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...