SRBIJA NAPREDOVALA 4 MESTA: 70. smo od 127 zemalja po performansama energetskog sistema
Foto: Fonet 2013

Ocenjivani smo po tri kriterijuma

SRBIJA NAPREDOVALA 4 MESTA: 70. smo od 127 zemalja po performansama energetskog sistema

InfoBiz -

BEOGRAD - Srbija se po performansama energetskog sistema popela za četiri mesta, na 70. poziciju medju 127 zemalja, pokazao je novi izveštaj "Indeks performansi globalne energetske arhitekture 2017" Svetskog ekonomskog foruma (SEF).

Energetski sistemi su ocenjivani po tri kriterijuma (sa ukupno 18 indikatora) - pristup energiji i bezbednost, ekološka održivost i doprinos ekonomskom rastu, a Srbija je u izveštaju za 2017. po pristupu energiji na 66. mestu u svetu, po ekološkoj održivosti je 95. a po doprinosu rastu 73.

U prethodnom izveštaju Foruma, za 2016. godinu, Srbija je bila 74. medju 126 zemalja dok je 2015. bila 71. od 125 zemalja.Srbija je u 2016. po doprinosu energetike ekonomskom rastu bila 73, po održivosti 96. a po pristupu energiji 72.

Među rangiranim zemljama iz okruženja, ubedljivo najbolje performanse energetskog sistema ima Hrvatska koja je na 18. mestu globalne liste, kao i godinu dana ranije, a sledi Albanija na 25. poziciji ili za osam mesta niže nego 2016.Bosna i Hercegovina je napredovala sa 93. mesta u 2016. na 84.

Na globalnom nivou po performansama energetike je prva Švajcarska a druga Norveška, dok su najbolje plasirane članice EU Švedska (3. mesto), Danska (4) i Francuska (5).Na poslednjem, 127. mestu liste je Bahrein.Lista zemalja sa najboljim performansama je ove godine manje-više ista kao 2016, jedino su se medju prvih 20 probile Irska (16. mesto), Nemačka (19) i Slovačka (20).

Forum navodi da su zemlje sa najboljim performansama uglavnom manje zemlje, npr. Švajcarska, Urugvaj (10), Portugalija (11) i Slovenija (13), koje su relativno lakše od velikih sprovele promene u energetskim sistemima.Pored toga, većina najboljih po energetici su razvijene ekonomije sa visokim bruto domaćim proizvodom (BDP) po stanovniku, diverzifikovanim izvozom i dobro uklopljene u globalni finansijski sistem.

Da uspeh manjih zemalja nije pravilo, pokazuju velike zemlje, gledano prema BDP, koje su takodje visoko plasirane - Francuska, Britanija (15) i Nemačka. Ni veliki BDP po stanovniku nije pravilo a dokaz su Paragvaj (22) i Albanija.Analitičari Foruma navode i da su zemlje bogate prirodnim resursima u boljoj poziciji da, uz dobro upravljanje, podstaknu svoje ekonomije i obezbede populaciji sigurnu i jevtinu energiju.

Međutim, većina od 20 najboljih po indeksu su neto uvoznici energije, jer nemaju dovoljno prirodnih resursa, uz izuzetak Norveške i Kolumbije (8) koje su neto izvoznici i Danske koja je nadomak pariteta po tom pokazatelju.Brazil je 30. u svetu po energetskim performansama, Rusija 48, SAD 52, Indija 87. a Kina 95.Cilj godišnjeg rangiranja Svetskog ekonomskog foruma jeste da pomogne zemljama da odgovore na izazove energetske transformacije i identifikuju prilike u svojim energetskim sistemima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track