JOKSIMOVIĆ: Ekonomija je KLJUČNA tema za region
Foto: FoNet

Predsednica centra za spoljnu politiku

JOKSIMOVIĆ: Ekonomija je KLJUČNA tema za region

InfoBiz -

BEOGRAD - Predsednica centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović izjavila je danas da je premijer Srbije Aleksanadar Vučić iz Mostara uputio jasnu poruku da su mir i stabilnost ključ za prosperitet u regionu.

Joksimović je dodala i da je regionalna saradnja ključ za dalji ekonomski razvoj regiona, ali i evropski put kojem svi teže.

"Ekonomija jeste ključna tema za region, pre nego što se uspostavi ekonomska stabilnost i ekonomski rast u svim zemljama regiona, nemoguće je očekivati bilo kakav ubrzaniji put ka evropskim integracijama", rekla je Joksimović.

Ona je naglasila da kada u ekonomiji nešto ne ide kakao treba onda se region vraća starim narativima i stvaraju se problemi.

"Unutrašnje političke prilike su važne za dalji razvoj u regionu, često poruke koje čujemo su upućene domaćoj javnosti, ali one štete regionalnim odnosima", naglasila je ona.

Govoreći o stabilnosti regiona Joksimović je navela da je Makedonija u ovom trenutku u najvećoj krizi, a da bi Hrvatska kao punopravna članica EU trebala da "napravi konstruktivnui ulogu u regionu, što do sada nije bio slučaj".

Ova je navela da je sajam privrede u Mostaru prilika za susrete neformalnog karaktera na kojima se mogu pokrenuti i politička, a ne samo ekonomska pitanja.

Komentarišući susret hrvatskog i strpskog premijera Andreja Plenkovića i Aleksandra Vučić ona je rekla da veruje će na najvišem nivou doći i do bilateralnih susreta dva premijera, gde će se otvoriti neke od bilateralnih tema koje su postale problem u evropskim integracijama.

"Važno je da se o bilateralnim problemima razgovara i da se pronađu adekvatna rešenja, ali i da se razgovara o Agrokoru, koji može da postane regionalni problem", naglasila je Joksimović.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track