ODLUKA BRISELA: Srbija još šest meseci pod nadzorom zbog kineskog čelika
Foto: Dragana Udovičić

Oštre mere protiv Pekinga

ODLUKA BRISELA: Srbija još šest meseci pod nadzorom zbog kineskog čelika

InfoBiz -

Evropska komisija je definitivno usvojila zaštitne mere protiv jeftinog čelika iz Kine, dok mere za čelik iz Srbije i još četiri zemlje nisu usvojene već će se nastaviti nadzor tokom dodatnih šest meseci, saopšteno je 6. aprila u Briselu.

Nadzor nad Srbijom uveden je u julu. Mere protiv Kine su privremeno usvojene u oktobru, a sada su donete definitivne mere koje podrazumevaju još više carine, što će prema objašnjenju portparola Komisije služiti da se "evropski proizvođači čelika zaštite od štetnih efekata kineskog dampinga", odnosno nerealnog snižavanja cena.

Evropska unija pomno prati sektor čelika, u kojem postoji veliki višak kapaciteta na svetskom nivou, i do sada je doneto više desetina mera, a ovog puta u pitanju su neki proizvodi toplovaljanog čelika.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

EU je saopštila i da neće nametnuti privremene mere za ove proizvode iz Brazila, Irana, Rusije, Srbije i Ukrajine, o kojima je u julu pokrenuta istraga.

"Istraga o proizvodima iz ovih zemalja će se nastaviti tokom još šest meseci i biće detaljnije procenjen uticaj mogućih mera na industrije koje koriste uvezeni čelik" za proizvode u EU, naveo je portparol Komisije.

Istraga je pokrenuta u julu na osnovu žalbe uzdruženja evropskih proizvođača čelika, Eurofer, podnete 23. maja, po osnovu člana 5 regulative o zaštiti od damping uvoza iz zemalja koje nisu članice Evropske zajednice. Srbija je tada najavila da će sarađivati u istrazi.

(EurActiv)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track