Najnovije vesti

U SUSRET DANU DOBAVLJAČA Čadež: U Beogradu 24 nemačke kompanije traže partnere iz regiona
Foto: Zorana Jevtić

Beograd

U SUSRET DANU DOBAVLJAČA Čadež: U Beogradu 24 nemačke kompanije traže partnere iz regiona

Biznis

BEOGRAD - Privredna komora Srbije u sredu 31. maja organizuje u Beogradu Dan dobavljača Zapadnog Balkana za 24 nemačke kompanije koje traže partnere iz regiona, izjavio je danas predsednik PKS Marko Čadež.

"Ovo je treća nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u državama Zapadnog Balkana, ali ono što je specifično, prvi put posle Minhena prošle godine, Dortmunda, sada to organizujemo zajedno sa Nemačkom privrednom komorom i Udruženjem za upravljanje materijalima i logistiku koje okuplja preko 9.000 najvećih nemačkih kompanija. Oni traže nove dobavljače, kooperante i nove partnere", istakao je Čadež.

 

Na Danu dobavljača planirano je prisustvo 142 kompanije iz regiona, od kojih 50 iz Srbije.

 

"Prijavilo se preko 400 kompanija, dakle tek je svaka treća uspela da ispuni uslov. Morate da ispunite veoma stroge uslove i u procedurama i u procesima i u kvalitetu proizvoda i u načinu na koji vam je organizovana proizvodnja, na koji vam je organizovana fabrika. Prošlo je to za kvalifikacije, govorim dakle od 24 velike nemačke kompanije, govorim o negde 50 kompanija u Srbiji i 142 kompanije u regionu", navodi Čadež.

 

On ističe da se ovi događaji pripremaju unapred i to veoma detaljno, tako da kada kompanije dođu da razgovaraju već postoje papiri, znaju o čemu se razgovara i o kojim proizvodima. Prema rečima predsednika PKS, Nemci su zainteresovani za proizvode iz oblasti metaloprerade, proizvodnje automobilskih delova, prerade plastike i proizvodnje plastičnih delova, kao i elektroindustrije. Upitan šta bi poručio srpskim kompanijama, Čadež je rekao da je u cilju pomoći domaćim kompanijama 23. maja održan seminar pod nazivom "Spremni za nemačko tržište".

 

"Odgovornost u procesu proizvodnje, kontrola kvaliteta, fleksibilnost da se prilagodite onome za koga proizvodite, bezbednost na radu takođe nije mala stvar. Mi smo sposobni da proizvedemo kvalitetan proizvod. Ono gde manjkamo jesu te procedure, procesi kontrole kvaliteta, procesi unutar proizvodnje, a to nije nešto što nije moguće naučiti, eventualna modernizacija proizvodnih linija takođe nije nemoguća uz podršku Vlade i programa koji su tu i postoje", rekao je Čadež.

 

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

On kaže da Nemci uglavnom daju specifične zahteve o tome kakav im je proizvod potreban, sa svim crtežima i detaljima, nakon čega kompanija pita da li to dobavljač može da uradi, potom proveravaju procedure u fabrici i ako to sve prođe, dolazi do razgovora.

 

Što se tiče Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, Čadež očekuje da će Aerodrom Nikola Tesla i Projekat Beograd na vodi privući potencijalne partnere.

 

"Predstavićemo svoje projekte, pre svega Aerodrom Nikola Tesla i Beograd na vodi. Ovde možemo naći buduće partnere i razviti poslovanje. To su veći sistemi koji tamo itekako mogu da nađu partnere", navodi Čadež.

 

On takođe kaže da ove godine jedino Srbija i Indija imaju status gosta, ali da Srbija ima veliki štand na kojem će biti predstavljeno deset pažljivo odabranih kompanija.

 

"Sama činjenica da smo mi tamo predstavljeni kao zemlja gost sa velikim štandom za desetak naših kompanija, odabranih, da to nije klasična sajamska manifestacija na kojoj vi imate da nudite svoje proizvode. To je više netvorking, povezivanje, da imate priliku da razgovarate sa vrhom najvećih i najmoćnijih kompanija. Da razgovarate o tome šta su potencijali Srbije, šta mogu da očekuju ovde, kakve partnere mogu da nađu u Srbiji", rekao je Čadež.

 

(Tanjug/Pink)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...