Najnovije vesti

ČERUPANJE SRBIJE: Vučićevi Arapi zgrću po tri srpske plate
Foto: Shutterstock

STRANCI PRAVE MANJAK I PUNE DŽEPOVE

ČERUPANJE SRBIJE: Vučićevi Arapi zgrću po tri srpske plate

Biznis

Iako su za godinu dana napravili gubitak od 217 miliona dinara, zaposleni u firmi „Al Ravafed Srbija“ su sebi istovremeno za zarade isplatili 210 miliona, odnosno primali po 1.500 evra mesečno

Skoro sto zaposlenih u zajedničkoj firmi Srbije i arapskog „Al Ravafed internešenel investmenta“ ima bruto platu od po 188.000 dinara (1.500 evra) ili 2,7 puta više od proseka u našoj zemlji, a u isto vreme za samo dve godine poslovanja napravili su manjak od 237 miliona dinara, saznaje Kurir.

Srbija je s pomenutom firmom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 2014. osnovala zajedničko preduzeće „Al Ravafed Srbija“ (ARS), koje je kupilo ili uzelo u zakup oko 10.000 hektara u Vojvodini.

foto: Srbija gov rs

Plate trećina rashoda

Kurir je već objavio da ova firma, u kojoj stranci imaju 80 odsto vlasništva, već dve godine besplatno koristi oko 3.500 vojnih hektara u Karađorđevu, pogonu Vojne ustanove „Morović“.

- Kad se pogleda finansijski izveštaj firme ARS, u oči upada suma od 210 miliona dinara namenjena troškovima zarada zaposlenih, kojih ima 93. Ti troškovi su, inače, trećina svih rashoda ove firme - kaže sagovornik Kurira iz Ministarstva poljoprivrede.

Gomilanje gubitaka

Kad se suma od 210 miliona podeli na 93 zaposlena bruto plata je 188.000 dinara, što je skoro tri puta više u odnosu na prosek u Srbiji od oko 68.000 dinara.

Dobre plate bi mogle da budu opravdane dobrim poslovnim rezultatima, ali ARS je imao gubitak od 20 miliona u prvoj godini rada, a sledeće, 2015, još 217 miliona. Kako sa samo 93 zaposlena obrađuju oko 10.000 hektara još jedna je misterija. Ipak, Vojvođanski novinsko-istraživački centar (VOICE) objavio je da su prošle godine ogromne table zemljišta u Karađorđevu bile neobrađene i zapuštene.Poljoprivrednici su za VOICE rekli i da su oni imali tri tone soje po hektaru prošle godine, a na „arapskim“ njivama bilo je jedva po 700 kilograma. Tadašnji premijer Aleksandar Vučić je 2013. izjavio da će Arapi imati četiri do 5,5 puta veće prinose po hektaru nego što smo imali mi.

Vlada Srbije nema komentar

KNEŽEVIĆ, ĐORĐEVIĆ I NEDIMOVIĆ BEZ TEKSTA

Niko od nadležnih u Vladi Srbije, niti u ministarstvima - odbrane, koje vodi Zoran Đorđević, privrede, na čijem je čelu Goran Knežević, i poljoprivrede, gde je ministar Branislav Nedimović - nije bio voljan da odgovori na pitanja u vezi s poslovanjem firme „Al Ravafed Srbija“. Komentar nije bilo moguće dobiti ni iz same firme jer ne postoji nijedan njen registrovan telefonski broj niti sajt.

Činjenice

ŠTA SU ARAPI KUPILI I ZAKUPILI

3.500 hektara u Karađorđevu - zakup - cena 0

4.300 hektara državne zemlje u Kuli - zakup - cena 250 evra/ha

2.200 hektara AD Bačka „Sivac“ - kupovina - cena 7.000 evra/ha

413 hektara „Jadran“ iz Nove Gajdobre - kupovina - cena 10.000 evra/ha

Kurir / Ekipa Kurira

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...