Pad akcija zbog krize u svetu
Foto: KURIR

Uoči sastanka EU

Pad akcija zbog krize u svetu

InfoBiz -
Globalni berzanski indeks MSCI potonuo je za 0,5 odsto na jednonedeljni minimum, dok su evropske akcije po otvaranju berzi pale za jedan odsto

LONDON/NJUJORK - Svetske akcije pale su danas, nakon što su ekonomski podaci širom sveta i sniženje kreditnog rejtinga najvećih svetskih banaka uznemirili investitore, uoči sastanka evropskih lidera.

Globalni berzanski indeks MSCI potonuo je za 0,5 odsto na jednonedeljni minimum, dok su evropske akcije po otvaranju berzi pale za jedan odsto, prateći trend sa Volstrita, podstaknut jučerašnjim podacima koji su pokazali da je rast fabričke proizvodnje u SAD u junu bio najsporiji u poslednjih 11 meseci, prenosi Rojters.

Loši podaci iz SAD usledili su nakon sličnih iz Kine i Evrope, objavljenih ranije ove nedelje, kao i posle dugo očekivanog sniženja rejtinga 15 najvećih svetskih banaka.

Glavne evropske berze zabeležile su pad akcija, a najveći gubitnici bile su upravo banke. Londonski indeks akcija FTSE 100 pao je za 0,84 odsto na 5.519,58 poena, frankfurtski DAKS za 1,1 odsto na 6.273,10 poena, a pariški CAC 4 za 0,76 odsto na 3.090,41 poen.

Dolar je dostigao najviši nivo u poslednjih nedelju dana u odnosu na evro, korpu svetskih valuta i jen, izvukavši korist od svog statusa sigurnog utočišta i zabrinutosti da bi Banka Japana mogla da sprovede dodatno monetarno labavljenje.

Zelena novčanica vredela je danas 80,45 jena u odnos na jhučerašnjih 80,26 jena. Evro je takođe porastao na 1,2560 dolara odnosno sa 101,03 jena, sa ranijih 1,2543 dolara i 100,68 jena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track