STRMOGLAVI PAD PRILIVA STRANIH ULAGANJA: Čak i kad im plaćamo, investitori ne dolaze
Foto: Fonet

Istražujemo

STRMOGLAVI PAD PRILIVA STRANIH ULAGANJA: Čak i kad im plaćamo, investitori ne dolaze

InfoBiz -

Za svako otvoreno radno mesto država iz budžeta kompanijama isplaćuje od 2.000 do 10.000 evra, ali i pored toga, investicija ima skoro upola manje nego pre šest godina

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok je bio na čelu Vlade, i šakom i kapom delio subvencije stranim investitorima, hvaleći se kako je naša zemlja među najatraktivnijim destinacijama za ulaganje, istina je da je priliv stranih investicija tokom svake godine njegovog premijerskog mandata bio daleko manji nego 2011. godine.

Prema podacima Narodne banke Srbije, tokom 2011. u Srbiju su došle rekordne 3,3 milijarde evra stranog novca, dok je prošle godine taj iznos jedva dostigao 1,9 milijardi evra.

Nove investicije gotovo po pravilu idu uz subvencije za ulagače, a u Vladi su procenili da je 2.000 evra po radnom mestu neminovna minimalna cena privlačenja stranog kapitala.

foto: Shutterstock

Davanje novca iz državne kase za ulagače i nove radnike nije izum ove vlasti, već praksa koje različite vlade praktikuju još od 2006, međutim, ekonomisti kažu da subvencije nisu rešenje koje leči privredu i društvo, već da su, nažalost, jedini motivator bez kojeg investitori ne bi ni dolazili u Srbiju.

Međutim, postavlja se pitanje kako je moguće da i pored toga što se strani investitori motivišu da ulažu u Srbiju, tako što im se za svako otvoreno radno mesto iz državne kase isplaćuje od 2.000 do čak 10.000 evra, zainteresovanih ima daleko manje nego 2011.

- Dolazak stranih investitora ne zavisi samo od subvencija već i od političke i ekonomske stabilnosti. Blizu dve milijarde evra stranih investicija nije loše, to je oko četiri ili pet odsto BDP, ali je potrebno i sređivanje privrednog ambijenta, a to znači efikasnije sudstvo, sprečavanje korupcije, uklanjanje administrativnih barijera za investicije... - objašnjava za Kurir Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta.

foto: Kurir

Neke od kompanija koje su došle zahvaljujući subvencijama države u javnosti su poznate i po upitnom tretmanu radnika koje drže na minimalcu, a stručna javnost neretko upozorava i da iste te kompanije nakon isteka perioda dobijanja državne pomoći mogu napustiti Srbiju i otići u neku drugu zemlju.

Ljubomir Madžar

NE POMAŽE PODMIĆIVANJE

Udeo ukupnih investicija u Srbiji u prošloj godini iznosio je 19 odsto BDP, a kako kaže profesor Ljubomir Madžar, za malu privredu kakva je Srbija, za dugoročni stabilan rast od oko četiri odsto, potrebno je najmanje 25 odsto BDP investicija godišnje:

- To znači da udeo stranih direktnih investicija treba da bude udvostručen u odnosu na 2016. i da iznosi oko četiri milijarde evra. Ali, i pored toga što strani investitori ovde dobijaju jeftinu radnu snagu i što ih država podmićuje subvencijama, oni očigledno nisu zainteresovani da investiraju u zemlju s neuređenim pravosuđem i visokim stepenom korupcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja