Najnovije vesti

NARODNA BANKA: Referentna  kamatna stopa i dalje 4 odsto
Foto: Shutterstock

Posle sednice Izvršnog odbora NBS

NARODNA BANKA: Referentna kamatna stopa i dalje 4 odsto

Biznis

BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije zadržao je danas referentnu kamatnu stopu na nivou od 4,0 odsto.

 

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu faktore i projekciju inflacije, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, saopštila je NBS.

 

Inflacija se od početka godine kreće u granicama cilja, ističu iz NBS, ukazujući da je njeno kretanje u posmatranom periodu, kao i u drugim zemljama, bilo pod uticajem oporavka svetske cene nafte od druge polovine 2016, ali i poskupljenja povrća i ogreva, koja su, zbog lošeg vremena početkom godine, bila viša od sezonski uobičajenih.

 

"Upravo zahvaljujući padu cena pomenutih proizvoda, u skladu s našim očekivanjima, međugodišnja inflacija je u maju smanjena na 3,5 odsto", navode iz centralne banke.

 

Da su inflatorni pritisci i dalje niski, potvrđuje i niska i relativno stabilna bazna inflacija, koja se od početka godine kreće oko 2,0 posto međugodišnje, kao i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede koja se nalaze unutar granica cilja, kako za jednu tako i za dve godine unapred.

 

Izvršni odbor očekuje da će inflacija u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja od 3,0 odsto plus/minusw 1,5 procentnih poena.
Očekuje se da će na ostvarenje ciljane inflacije delovati postepeni oporavak domaće tražnje i inflacije u međunarodnom okruženju, i visoka baza kod cena naftnih derivata.

 

U saopštenju se dodaje da kretanja na robnom i finansijskom tržištu u međunarodnom okruženju i dalje karakteriše neizvesnost.
"Neizvesno je kretanje svetskih cena primarnih proizvoda, a posebno nafte, na koju utiču i pojačane geopolitičke tenzije. Na međunarodnom finansijskom tržištu neizvesnost u najvećoj meri i dalje proističe iz divergentnosti monetarnih politika vodećih centralnih banaka, FED-a i Evropske centralne banke, što može da utiče na tokove kapitala prema zemljama u usponu".

 

Istovremeno, Izvršni odbor ističe da je, zahvaljujući znatnom smanjenju unutrašnje i spoljne neravnoteže i povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period, Srbija danas otpornija na potencijalno negativne uticaje iz međunarodnog okruženja.
Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. avgusta.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Shutterstock/Ilustracija)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI SRAMOTA: U Srbiji bolje biti starleta ili batinaš nego profesor !

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...