ZAVRŠEN TRGOVINSKI RAT: Hrvatska vratila takse na staro
Foto: Zorana Jevtić

Izmenjen pravilnik

ZAVRŠEN TRGOVINSKI RAT: Hrvatska vratila takse na staro

InfoBiz -

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izmenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima sa 270 na 12,6 evra, javila je Hrvatska radio-televizija (HRT).

Do promene pravilnika došlo je nakon žestokih reakcija susednih zemalja pogođenih hrvatskim merama, zbog čega je premijer Andrej Plenković naložio izmenu tih propisa.

foto: AP/Ilustracija

Izmena se odnosi na naknadu za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, te iznosi 90 kuna (12,6 evra) za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje sprovode poljoprivredna i

fitosanitarna inspekcija.

Pravilnik će biti objavljen u petak, 11. avgusta

Hrvatska je prošle nedelje podigla naknadu za inspekcijski nadzor s 90 kuna (27.70 KM) na 2.000 kuna (527 KM), što je izazvalo ogromno negodovanje zemalja u regionu.

Srbija je na taj potez odgovorila kontramerom. Tako je osim fitosanitarne i veterinarske kontrole, sve prehrambene proizvode iz Hrvatske Carinska uprava od petka podvrgavala i laboratorijskoj analizi. Evropska komisija pozvala je sve strane da se suzdrže, izbegnu eskalaciju te da učine sve kako bi razrešile ovo pitanje kroz konsultacije u koje će ući u dobroj veri.

(Kurir.rs/HINA/HRT/Foto: Zorana Jevtić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Srbija i Hrvatska: Ko ima bolje oružije?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja