BITKOIN, PREVARA ILI BUDUĆNOST NOVCA: Najskuplja pica od 60 miliona dolara
Foto: Shutterstock

KRIPTOVALUTE

BITKOIN, PREVARA ILI BUDUĆNOST NOVCA: Najskuplja pica od 60 miliona dolara

InfoBiz -

Narodna banka Srbije intenzivno radi na analizi i razvoju zakonske regulative kriptovaluta, izjavio je dr Vojkan Vasković, profesor Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo.

On je na okruglom stolu „Kriptovalute - novo rešenje ili novi problem“ istakao da se tržištem kriptovaluta bavi sve više bankara jer im mogu ugroziti posao, ali i centralne banke, koje žele na neki način da regulišu ovo pitanje. Bitkoin, kao prva kriptovaluta, zaživela je 2009. godine i vredeo je nekoliko centi, a sada čak 6.000 dolara.

- Te 2009. je obavljena prva transakcija, kada je kupac sa 10.000 bitkoina platio picu. Danas je to 60 miliona dolara. Taj se sada sigurno gorko kaje, jer je ovo najskuplja pica ikad plaćena. U aprilu ove godine bitkoin je vredeo 2.000 dolara, a sad u oktobru već 6.000 dolara. Ponuda i tražnja su u izvornom obliku, lišeni svih stega. Nema nikakvih kontrola ni odozgo ni odozdo. Sve moguće valute je moguće transformisati u bitkoin i obrnuto, uključujući i naš dinar - rekao je Vasković. On je dodao da u odnosu na 192 realne valute, sada već postoji 1.178 kriptovaluta, od kojih polovina tržišta otpada na bitkoin.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Majka Zorana Marjanovića pobegla od novinara!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track