Najnovije vesti

RADNICI GOŠE PONOVO PRED PONOROM: Beogradska firma stara dva meseca otkupila potraživanja i pokrenula stečaj
Foto: Vladimir Šporčić

radnici opet najavljuju borbu

RADNICI GOŠE PONOVO PRED PONOROM: Beogradska firma stara dva meseca otkupila potraživanja i pokrenula stečaj

Biznis
18:55h

BEOGRAD - Rukovodstvo Goše iz Smederevske Palanke podnelo je sudu predlog za uvodjenje stečaja u tu fabriku šinskih vozila, rekao je danas Beti predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) u fabrici Milan Vujičić.

foto: Nebojša Mandić

"Ne znam zbog čega je predloženo uvodjenje stečaja u fabriku jer smo pokrenuli proizvodnju i radili onako kako je dogovoreno", kazao je Vujičić. Dodao je da će se radnici "boriti protiv uvodjenja stečaja i u tome tražiti pomoć Vlade Srbije".

Štrajk zaposlenih u Goši je posle pet i po meseci prekinut 19. septembra dogovorom sa rukovodstvom o isplati dela zaostalih zarada.

"Do sada smo primili 240 hiljada dinara po radniku, zajedno sa 60.000 koje nam je dala država", kazao je Vujičić.

Radnici Goše su štrajkovali su zbog neisplaćenih zarada od 2015. godine i doprinosa i poreza za 4,5 godine, povezivanje radnog staža i overe zdravstvenih knjižica.

foto: Marina Lopičić

Goša je bila u vlasništvu slovačke firm ŽOS Trnava, a aprila ove godine je prodata kiparskoj firmi Lisnart.

Vujičić je rekao da radnici do sada nisu upoznali novog vlasnika Goše iako je obećao da će 15 dana od pokretanja proizvodnje posle štrajka posetiti fabriku.

Direktor Goše: Stečaj fabrike pokrenula beogradska firma koja je otkupila potraživanje

Predlog za uvodjenje stečaja u Goši podnela je beogradska firma Kapital konsalting 2017 koja je potraživanje od 400.000 evra otkupila od bivšeg vlasnika te fabrike, slovačkog ŽOS-a, rekao je danas Beti direktor Goše Milutin Šćepanović.

On je rekao da je ŽOS iz Trnave svoje potraživanje preneo na ćerku firmu ŽOS iz Zvolena koja ga je zatim prodala Kapital konsaltingu u čije je ime advokatska kancelarija "Djordjević", podnela predlog sudu da pokrene stečaj kako bi naplatila potraživanje.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Po rečima Šćepanovića, firma Konsalting kapital osnovana je pre dva meseca.

"Ne poričemo to potraživanje i ono je jedino ostalo neobezbedjeno i nije preveliko u odnosu na dugove koje imamo prema radnicima i drugim poveriocima", rekao je on.

Goša je, kako je dodao, "taman ugovorila poslove i na prvom ročištu pokušaće da zaustavi stečaj".

ŽOS Trnava je u aprilu ove godine prodala Gošu kiparskoj firmi Lisnart koja je ostala dužna radnicima plate za oko dve godine.

Radnici Goše su od marta ove godine štrajkovali zbog neisplaćenih plata i doprinosa sve do septembra kada su ugovoreni novi poslovi i novi vlasnik počeo da isplaćuje zaostale dugove.

Do sada je Lisnart isplatio oko 190.000 dinara duga po radniku a duguje im se po oko 600.000 do 800.000 dinara, zavisno od visine plate.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Dogodilo se nešto strašno! Pogledajte čije su ovo reči koje su ključne u otkrivanju ubice Jelene Marjanović?!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...