NE PROPUSTITE KONKURS EU: Prijavite se za vaučer od 20.000 evra! OVO SU USLOVI
Foto: Shutterstock

Finansira malu privredu

NE PROPUSTITE KONKURS EU: Prijavite se za vaučer od 20.000 evra! OVO SU USLOVI

InfoBiz -

Inovacije EBRD će pokriti troškove malih i srednjih preduzeća za usluge istraživanja i razvoja koje će im pomoći da smanje potrošnju struje, vode i sirovina

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenula je program zelenih inovacionih vaučera za koji od juče mogu da se prijave zainteresovana mala i srednja preduzeća (MSP).

Firmama koje ispunjavaju uslove EBRD nudi vaučere vredne do 20.000 evra bez PDV, i to za pokrivanje 90 odsto troškova za usluge istraživanja i razvoja, a koje će im pomoći da razviju inovativne proizvode, usluge ili procese u cilju smanjenja potrošnje resursa, kao na primer energije, vode i sirovina.

Povećanje rasta

Od preduzeća se očekuje da finansiraju najmanje 10 odsto ukupnih troškova. Minimalna vrednost usluga istraživanja i razvoja koje mogu učestvovati u programu je 4.000 evra (bez PDV).

Preduzećima će preko šeme biti omogućeno da vaučerima pokriju veći deo troškova usluga istraživanja i razvoja što će im pomoći da razviju inovativne proizvode, usluge ili procese u cilju smanjenja potrošnje resursa, kao na primer energije, vode i sirovina.

Direktor kancelarije EBRD u našoj zemlji Denijel Berg rekao je da ta banka želi da pomogne uvođenje inovacija u mala i srednja preduzeća u Srbiji, kao i da će se taj projekat fokusirati na energetsku efikasnost.

- Dokazano je da preduzeća, javna i privatna, iznalaze razne načine za inovacije, a sve u cilju povećanja rasta. Nadamo se da ćemo pružiti pomoć i malim firmama, ali i univerzitetima i drugim institucijama koje bi mogle da imaju koristi od ove šeme - rekao je Berg na predstavljanju ovog programa u PKS. On je dodao da će EBRD imati program za finansiranje zelene energije i privrede koji će sledeće godine biti realizovan zajedno sa EU.

foto: Beta

Šta se finansira

Programom se finansiraju usluge koje obuhvataju proveru koncepta, razvoj, izradu prototipa, testiranje, sertifikaciju novog proizvoda, usluge ili procesa, zatim inovativno unapređenje postojećeg proizvoda, usluge ili procesa, kao i obuku ili savetovanje u oblasti upravljanja inovacijama i zaštite intelektualne svojine.

KO MOŽE DA KONKURIŠE

- mala i srednja preduzeća

- koji posluju više od dve godine

- imaju između 10 i 250 stalno zaposlenih

- imaju godišnji promet manji od 50 miliona evra

- da su proizvodna i zainteresovana za razvoj novih tehnologija za efikasnije korišćenje resursa

- da su finansijski stabilna i nemaju aktivne sudske sporove

- da nisu povezana sa pružaocem usluga

- ne pripadaju vojnoj, bankarskoj, duvanskoj, alkoholnoj industriji niti industriji igara na sreću

- jedno preduzeća može da se prijavi za samo jedan vaučer

- preduzeće može da sarađuje sa najviše tri istraživačko-razvojne organizacije

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Shutterstock, Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Bakir Izetbegović ponovo provocira!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track