Najnovije vesti

GOŠA U STEČAJU: Radnici razdužuju opremu i odlaze na biro
Foto: Nebojša Mandić

Tužna slika

GOŠA U STEČAJU: Radnici razdužuju opremu i odlaze na biro

Biznis

BEOGRAD - U fabrici šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke koja je u stečaju, polovina od 350 radnika je razdužila opremu i prijavila se na tržište rada.

 

Stečaj je uveden 16. novembra, a prvo ročište je zakazano za 27. decembar kada će se preciznije znati koliko ta fabrika duguje povericima, među kojima najviše potražuju radnici.

 

Predsednik fabričkog sindikata "Samostalnost" Berislav Marković rekao je da je situacija teška i da su svi radnici razočarani u državu jer inspekcija nikad nije došla da proveri da li su plaćeni doprinosi.

 

Poslodavac, prema njegovim rečima, duguje radnicima plate za više meseci, u proseku od 500 do 700 hiljada dinara, i teško da će im biti namireno to potraživanje jer zaposleni sumnjaju da je imovina fabrike zbog kredita pod hipotekom.

 

"Radili smo na crno i sada smo svi socijalni slučajevi. Većini radnika je do penzije potrebno od pet do deset godina i niko ih neće primiti na posao", ocenio je Marković.

 

Stečaj "Goše" pokrenula je beogradska firma AA Kapital konsalting 2017 zbog potraživanja od 400.000 evra. "Goša" je do aprila ove godine bila u vlasništvu slovačke firme ŽOS Trnava koja je svoja potraživanja prenela na ćerku firmu ŽOS Zvolen kad je tu fabriku prodala kiparskom Lisnartu.

 

Firma AA Konsalting kapital, osnovana pre nešto više od dva meseca, kupila je ta potraživanja od ŽOS Zvolena.

 

(Kurir.rs/Beta/Foto: Nebojša Mandić/Arhivska fotografija)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:
 

KURIR VESTI UŽIVO : EVO KAKO JE U BEOGRADU OŽIVEO MRTAV ČOVEK

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...