Najnovije vesti

ZBOGOM PAPIROLOGIJI: Papirne fakture odlaze u istoriju, ne treba im više ni pečat, ni potpis!
Foto: Shutterstock

Efikasnije poslovanje

ZBOGOM PAPIROLOGIJI: Papirne fakture odlaze u istoriju, ne treba im više ni pečat, ni potpis!

Biznis

BEOGRAD - Vlada Srbije učinila je još jedan korak u pravcu efikasnijeg, racionalnijeg i jeftinijeg poslovanja: računovodstvene isprave, uključujući fakture, ne moraju da se štampaju niti da sadrže pečat i potpis.

Ministar finansija Dušan Vujović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, potpisali su danas Objašnjenje u vezi sa izdavanjem i knjiženjem računa (faktura) u papirnom i elektronskom obliku bez upotrebe pečata i potpisa.

foto: Kurir

Objašnjenjem, koje će biti dostavljeno nadležnim organima i institucijama, definisano je da pravna lica i preduzetnici mogu izdavati fakture u papirnom ili elektronskom obliku.

Ključno pojašnjenje odnosi se na to da nije obavezno štampanje fakture koja je izvorno nastala u elektronskom obliku, niti da se na eventualno odštampan dokument stavlja otisak pečata kako bi se smatrao validnim. Elektronska faktura je validna u elektronskom obliku, bez potpisa i pečata, ne mora da se štampa i ne mora da se šalje poštom.

Fakutura koja je izvorno nastala u papirnom obliku, ne mora da sadrži pečat i potpis odgovornog lica. Faktura koja je nastala u elektronskom obliku ili digitalizacijom, takođe ne mora biti potpisana elektronskim potpisom.

- Primenom ovog propisa, eliminišu se veliki nepotrebni troškovi i olakšava poslovanje, istakla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

- Ušteda novca, papira i vremena, znači brže, efikasnije i racionalnije poslovanje, u skladu sa savremenim standardima, naglasila je Brnabić, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Youtube printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Pijani vozači na trežnjenju! Evo koliko njih je za samo dva dana zadržano u policiji!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...