KOLAPS: Raspada se Agrokor!
Foto: Profimedia

Potonule akcije hrvatskog koncerna

KOLAPS: Raspada se Agrokor!

InfoBiz -

Nakon objave plana nagodbe s poveriocima, koji su oni odbili, deonice hrvatskih kompanija u sastavu „Agrokora“ oštro su se sunovratile sa 18.524 na 516 evra

Ubedljivo najveći gubitnik Zagrebačke berze prošle nedelje bile su akcije „Agrokorovih“ kompanija, nakon objave nacrta nagodbe s poveriocima tog koncerna i mogućeg gubitka vrednosti udela koje sadašnji akcionari imaju u tim kompanijama.

Naime, kako navodi portal Index.hr, u odnosu na početak 2017. i period pre kulminacije krize u „Agrokoru“, čedu biznismena Ivice Todorića, akcije „Jamnice“ pale su sa 140.000 kuna (18.524 evra) na 3.899 kuna (516 evra), „Leda“ sa 11.000 kuna (1.456 evra) na 269 kuna (oko 36 evra), a „Zvijezde“ sa 4.400 kuna (582 evra) na 35 kuna (oko pet evra). Navodi se i da su akcije „Tiska“ pale za 83 odsto, „Vupika“ za 75 odsto, a „Belja“ za 46 odsto.

Obustava trgovanja

Zagrebačka berza u četvrtak je obustavila trgovanje akcijama „Agrokorovih“ kompanija da bi potom u petak berza donela rešenje o nastavku trgovanja tim deonicama, kojima je cena oštro pala.

Odluka o obustavi trgovanja u tom trenutku bila je očekivana, budući da je prinudna uprava „Agrokora“ prethodno ponudila poveriocima nagodbu za rešavanje njihovih potraživanja, koja predviđa da poverioci postanu stopostotni vlasnici koncerna i kompanija iz njegova sastava. Na taj način bi postojeći deoničari ostali bez svojih udela. Među njima su i neki penzioni fondovi, ali i niz drugih ulagača.

foto: EPA/Antonio Bat

Članica Veća poverilaca „Agrokora“ Marica Vidaković pocepala je u četvrtak pred novinarima predlog ove nagodbe, dodajući da je to stav dobavljača.

Prema njenim rečima, nacrt nagodbe stavlja u neravnopravan položaj poverioce „Agrokora“, odnosno „Jamnice“, „Konzuma“, „Leda“, „Tiska“ i ostalih kompanija.

Prinudni upravnik „Agrokora“ Ante Ramljak izjavio je da su to očekivane početne pozicije i izrazio očekivanje da će biti nađena „neka sredina“.

On je naveo da plan nagodbe s poveriocima predviđa formiranje potpuno novog manjeg holdinga u koji bi se prenela imovina „zdravog“ dela kompanije, oslobođena jemstva i dugova, a bila bi u vlasništvu dobavljača, banaka i vlasnika obveznica.

foto: Printscreen

Otpis dugova

Deo dugova, odnosno sve što ostane na starom „Agrokoru“, otpisao bi se, a otvorili bi se stečajevi i likvidacija tih kompanija.

Podsetimo, „Agrokorove“ firme u Srbiji su „Roda“, „Idea“, „Merkator“, „Dijamant“, „Frikom“, „Kikindski mlin“, „Mg Mivela“ i „Nova Sloga“.

ČINJENICE

Rađanje novog „Agrokora“

kreditori bi bili vlasnici 100% „zdravog Agrokora“ i njegove imovine

dugovi koji ne mogu da se otplate ostaju u „bolesnom Agrokoru“

nagodba je osmišljena kao rešenje za delimičnu naplatu dugova

nacrtom nagodbe predviđa se i redosled naplate dugova

poverioci, među kojima su dobavljači, banke i akcionari, dobili bi u novom „Agrokoru“ vlasnički udeo u skladu sa iznosom njihovih potraživanja

u prvoj fazi nagodbe „Agrokor“ ostaje jedna celina bez komadanja, a poverioci kontrolišu proces otplate dugova i ugovaraju budućnost kompanija

operativno poslovanje se deli na nekoliko sektora, koji će imati svoje uprave, ali će strateške odluke donositi odbor holdinga

Potencijalni kupci

PRODAJA „MERKATORA“ I „FRIKOMA“?

„Agrokor“ neće zadržati ni „Merkator“ ni „Frikom“, i te firme će biti prodate ili će poverioci taj deo hrvatskog koncerna ukrupniti i odvojiti, ocenio je bivši predsednik uprave „Konzuma“, trgovinskog lanca u sastavu „Agrokora“, Dragan Munjiza.

Prema njegovim rečima, potencijalni kupci „Agrokorovih“ firmi u Srbiji mogli bi da budu najpre kompanije iz Srbije i regiona, poput Unisol grupe, Atlantik grupe, lokalni biznismeni, ali i „Koka-Kola“, „Mars“ i ostale multinacionalne kompanije, koje ne bi imale problem da kupe neku od tih firmi.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Profimedia, EPA, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja