PRONAŠLA SEBE U PREDUZETNIŠTVU: Batalila fotografisanje i uspešno izrađuje cipele
Foto: Tatjana Luković

UŽIVA U POSLU

PRONAŠLA SEBE U PREDUZETNIŠTVU: Batalila fotografisanje i uspešno izrađuje cipele

InfoBiz -

Kragujevčanka Tatjana Luković otvorila atelje „Talook“, u kome pravi žensku obuću, koja je vrlo brzo osvojila mušterije kako cenom, tako i kvalitetom

Kragujevčanku Tatjanu Luković, profesionalnog fotografa, ljubav prema dizajnu naterala je da napusti posao za koji se školovala i da se otisne u preduzetničke vode dizajniranja i izrade ženskih cipela u svom ateljeu „Talook“.

foto: Tatjana Luković

Posle nekoliko godina fotografskog posla u beogradskim medijima, vratila se 2008. godine u rodni grad i prvo otvorila atelje u kome se bavila reklamnom fotografijom i mozaik-skulpturama, ali je ljubav prema cipelama prevagnula.

foto: Tatjana Luković

Voli dizajn

- Ideja o proizvodnji cipela uvek je tinjala u meni. Obožavam cipele, volim dizajn proizvoda i nekako je spontano došlo, moguće i zato što su moji roditelji do pre 10 godina proizvodili obuću. Nisam tada bila toliko uključena u to pošto sam studirala. Poznavala sam proces proizvodnje, pa kada sam odlučila da samostalno uđem u proizvodnju cipela, znala sam šta me čeka. Atelje „Talook“ osnovala sam u aprilu 2016, iako su pripreme za realizaciju ideje o dizajniranju cipela krenule godinu dana ranije. Bilo mi je potrebno vreme da pronađem dobavljače materijala, majstore koji će ih izrađivati po mom dizajnu. Osim što dizajniram, ja biram i materijale i krojim kožu. Moje cipele su u potpunosti kožne - priča Tatjana.

foto: Tatjana Luković

Širi biznis

Prepreke koje muče sve početnike u privatnom biznisu Tatjana je pregurala uz podršku i pomoć roditelja, koji su joj i finansijski pritekli u pomoć.

- Roditelji su mi dosta pomogli. Uvek su uz mene, kad god treba. Bilo je u početku teško naći materijale, kožu dobrog kvaliteta, kvalitetne majstore koji će ih sklapati. Trebalo mi je i dosta početnog kapitala, pa kad moja ušteđevina nije bila dovoljna, pomogli su mi roditelji. Dobila sam i bespovratna sredstva od opštine Kragujevac za samozapošljavanje. Za godinu i po dana, dok sam spremala prve modele, nisam razmišljala o plasmanu, već samo o tome da proizvod bude dobar. Prvi modeli za prodaju izašli su u oktobru 2016, i prezadovoljna sam. Sada cipele prodajem u tri radnje u centru Beograda i u mom ateljeu u Kragujevcu. Cene su pristupačne za kvalitet koji se nudi - kaže Tatjana i dodaje da nema zaposlene radnike, već joj sve drugi rade uslužno.

Slavica Tomčić - Foto: Tatjana Luković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track