Najnovije vesti

OSNOVANA REGIONALNA MEDIJSKA ASOCIJACIJA: Adrija medija grupa u društvu najuticajnijih
Foto: Kurir

Uspeh

OSNOVANA REGIONALNA MEDIJSKA ASOCIJACIJA: Adrija medija grupa u društvu najuticajnijih

Biznis

Glavni ciljevi Asocijacije, čiji su osnivači šest medijskih kuća, biće rad na primeni evropskih standarda, koji se traže od svih zemalja regiona

Šest vodećih medijskih kuća iz jugoistočne Evrope osnovalo je regionalnu asocijaciju čiji će ciljevi biti međusobna saradnja i podrška, zajednička obuka zaposlenih, razmena sadržaja, koordinisani nastup prema državnim i međunarodnim organima i organizacijama radi unapređenja kvaliteta novinarstva i poboljšanja uslova i položaja medija na tržištu, odlučeno je na nedavnom sastanku predstavnika ovih medija u Podgorici.


Ime udruženja je Medijska asocijacija jugoistočne Evrope (MAJE).


Nevladino udruženje


Osnivači Asocijacije su Oslobođenje (Sarajevo), AMG (Beograd), Koha (Priština), Sloboden pečat (Skopje), Koha (Skopje) i Vijesti (Podgorica).


Asocijacija će biti registrovana kao nevladino udruženje sa sedištem u Podgorici. Za prvog predsednika Skupštine Asocijacije izabran je Željko Ivanović iz Vijesti.

 

foto: Boris Pejović


Glavni ciljevi Asocijacije biće rad na primeni evropskih standarda, koji se traže od svih zemalja regiona u fazi pristupnih pregovora sa EU u pogledu zaštite novinara, prava na slobodu izražavanja, fer uslova na tržištu, transparentnog i nezavisnog rada regulatornih agencija, zajednički nastup ka velikim međunarodnim oglašivačima, saradnja sa strukovnim organizacijama u Evropi, solidarnost između medija regiona, kao i razmena znanja i iskustva među članicama Asocijacije.


U tom smislu i u bliskoj budućnosti planirana je organizacija zajedničkog treninga za članice Asocijacije po konkretnim segmentima biznisa (prodaja, marketing, video-produkcija, e-paper itd.), zatim organizacija velike godišnje tematske konferencije u jednom od regionalnih centara na koju bi bili pozvani svi relevantni mediji iz regiona, EU, eksperti iz ovih oblasti, politički lideri, predstavnici strukovnih udruženja iz regiona i EU. Jedan od prioritetnih zadataka je i povezivanje MAJE sa evropskim i svetskim asocijacijama izdavača (ENPA i WAN).


Finansiranje


Misija Organizacije za bezbednost i saradnju u Podgorici je podržala ovu ideju prepoznajući njen značaj za medijsku zajednicu regiona jugoistočne Evrope, a uskoro će u svim medijima koji su osnivači Asocijacije OEBS objaviti i nagradni konkurs kojim će se studenti dizajna pozvati da pošalju rešenja za logo Asocijacije. Rad Asocijacije finansiraće se iz članarine.


Poziv ostalim medijima

SARADNJA DOBRODOŠLA


Sa osnivačkog sastanka je upućen poziv i ostalim medijima regiona, koji smatraju da je međusobna saradnja po svim pomenutim pitanjima dobrodošla i neophodna, da se pridruže Asocijaciji i rade na promociji principa i realizaciji ciljeva zacrtanih u osnivačkim dokumentima Asocijacije.


Kurir / Ekipa Kurira

 

Foto: Kurir

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...