icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

PROIZVODI PEČURKE U SOCU OD KAFE: Naša naučnica razvila zanimljivu tehnologiju uzgoja
Foto: Profimedia

Ponos Srbije

PROIZVODI PEČURKE U SOCU OD KAFE: Naša naučnica razvila zanimljivu tehnologiju uzgoja

Biznis

Ivanka Milenković, biolog, na placu iznajmljenom od PKB primenjuje novu tehnologiju koju je sama razvila i uzgaja šampinjone i bukovače, koje prodaje širom Evrope

Biolog Ivanka Milenković iz Beograda u svojoj firmi „Ekofungi“ proizvodi pečurke iz soca od kafe.


Čak 95 odsto šampinjona i bukovača niklih iz soca od kafe Ivanka izvozi na tržište zemalja EU, dok svega pet procenata otkupljuju najbolji restorani i kafane u Beogradu.

 

- Radila sam u Institutu za naučno istraživački rad pri Poljoprivrednom kombinatu Beograd (PKB), ali sam spletom raznih okolnosti počela da razmišljam o sopstvenom biznisu. A on je nastao kao posledica toga što sam u Holandiji, gde sam početkom devedesetih završila postdiplomske studije, naučila da nauka, ako se ne primenjuje u praksi, ne ispunjava svoj cilj. Od PKB sam 2000. godine iznajmila plac i započela proizvodnju gajenih jestivih gljiva, koja je po svemu bila inovativna. Ideja je bila da proizvodnja bude eksperimentalno polje za primenu naučnoistraživačkih rezultata kolega sa univerziteta - kaže Ivanka.

foto: Shutterstock


U svojoj firmi je sa kolegama razvila tehnologiju za iskorišćavanje različitih vrsta otpada u proizvodnji gljiva.

 

- Jedan od takvih otpada, možda i najatraktivniji, jeste soc od kafe. To je naša tehnologija koja doživljava ekspanziju. Primenljiva je u najrazličitijim okolnostima, a naročito tamo gde su velike količine tog otpada, poput restorana i velikih korporacija. Soc od kafe dokazuje da uspešan biznis može da se razvije i na tako neobičnim materijalima - ističe Ivanka.


Ona naglašava da je njeno preduzeće tipičan primer cirkularne ekonomije, koja rezultira organski sertifikovanim proizvodima.

 

- Naša kompanija svakog meseca organizuje edukaciju za proizvođače pečuraka iz inostranstva, od Španije, Irske, Francuske, Engleske, Holandije i Belgije do Australije, Indije i Tajvana. Edukujemo ih da uz našu pomoć započnu posao. Javila nam se jedna koleginica iz Paragvaja koja je uspešno primenila našu tehnologiju - naglašava Ivanka.


Specijalno sušenje

PROIZVODIMO PREMIJUM HRANU


Ivanka Milenković objašnjava da je sa kolegama razvila postupak dehidratacije gajenih jestivih gljiva, koji primenjuje i na povrću.

- To je postupak analogan sušenju različitih proizvoda na suncu i vetru. Izvozimo samo suve pečurke, a tom istom tehnologijom sušimo i povrće koje kupujemo od organskih proizvođača. Mi smo proizvođači premijum hrane i nemamo nameru da ulazimo u velike trgovinske lance - kaže Ivanka i dodaje da se nada da će izvoziti i u Rusiju.


Kurir / Slavica Tomčić

 

Foto: Profimedia, Shutterstock

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...