POSLOVNI SUSRET SRPKIH I IRANSKIH PRIVREDNIKA Ministar Ljajić: Spremni smo za pregovore o slobodnoj trgovini sa Iranom
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

ekonomski odnosi da prate dobru političku saradnju

POSLOVNI SUSRET SRPKIH I IRANSKIH PRIVREDNIKA Ministar Ljajić: Spremni smo za pregovore o slobodnoj trgovini sa Iranom

InfoBiz -

Ekonomska saradnja Srbije i Irana ne prati dobre političke odnose dve zemlje, izjavio je danas ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić i dodao da je Srbija spremna da započne pregovore o potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini sa Iranom.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ljajić je tokom poslovnog susreta srpskih i iranskih privrednika rekao da je Srbija inicirala razgovore o sporazumu o slobodnoj trgovini i da je sa svih strana unutar naše države dobijena saglasnost za započinjanje pregovora.

On je izrazio očekivanje da ćemo u prvoj polovini ove godine imati i postignut dogovor centralnih banaka dve zemlje po pitanju platnog prometa, da se ne bi odvijao preko trećih banaka i dodao da to dosta ograničana saradnju privrednika.

Ljajić je rekao da je 'lako i teško' govoriti o međusobnim odnosima dve zemlje, zato što imamo dobre političke odnose bez spornih pitanja, ali da sa druge strane stalno ponavljamo manje više istu priču - da imamo velike potencijalne i da ekonomska saradnja ne prati dobre političke odnose. Kako je rekao, zaista imamo velike mogućnosti,a trgovinska razmena je godišnje manja od 22 miliona dolara.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"To je veoma mala ekonomska razmena da nije ni vredna pomena", rekao je Ljajić podsetivši da je bivšla Jugoslavija sa Iranom imala godišnju razmenu od 800 miliona dolara.

Sa druge strane, danas zemlje bivše jugoslovenske republike imaju zajedno imaju sa Iranom manju razmenu od 200 miliona dolara.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Ova poseta Zarifa, sa ovolikim brojem privrednika, može da predstavlja prekretnicu u budućim ekonomskim odnosima Srbije i Irana, ali prvo moramo da rešimo problem platnog prometa dve zemllje koji je bio ključna prepreka u odnosima privrednika".

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kazao je da Slovenija postigla po tom pitanju dogovor sa Iranom i da sada ima najveću razmenu sa Iranom od svih zemalja u regionu. Ljajić ističe da bezvizni režim sa Iranom, uklanjanje carina i otvaranje direktne aviolinije može mnogo da poveća ekonomsku razmenu dve zemlje.

Ministar trgovine Ljajić je pozvao iranske privrednike da više ulažu u našu zemlju i naglasio da Srbija može da bude regionalno čvorište za širenje poslovanje kompanija iz Irana.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track