ANTIĆ NA KOPAONIKU: Tender za RTB Bor najkasnije u maju ili junu
Foto: Dado Đilas

Ministar rudarstva i energetike

ANTIĆ NA KOPAONIKU: Tender za RTB Bor najkasnije u maju ili junu

InfoBiz -

KOPAONIK - Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je najavio danas da bi najkasnije u maju ili junu trebalo da bude objavljen tender za izbor stratešog partnera za RTB Bor, kao i da bi RTB mogao da dobije partnera u 2018. godini.

foto: Dado Đilas

"Očekujem da ćemo čitav model imati najkasnije u maju ili junu i da ćemo tada objaviti i poziv za prikupljanje ponuda potencijalnih strateških paratnera. U 2018. bi mogli da očekujemo strateškog partnera", rekao je Antić na Kopanik biznis forumu.

1 / 18 Foto: Dado Đilas

Istakao je da su za RTB Bor zainteresovane velike kineske, ruske i kanadske kompanije, koje već mesecima unazad prate poslovanje RTB-a.

"Imaćemo utakmicu zaista velikih kompanija za strateško partnerstvo", dodao je.

Antić ističe da je RTB u dobrom stanju i da je relativno konsolidovan "sa dve noge na zemlji", kao i da je Srbija veoma atraktivna za investitore, zbog čega i postoji ozbiljno interesovanje stranih kompanija za RTB Bor.

Naveo je da će uslov biti da strateški partner obezbedi 300 do 330 miliona dolara za investicije u RTB.

foto: Dado Đilas

"Ako se bolje slože kockice uskoro veliki gasni sistem"

Srbija bi mogla vrlo brzo da započne projekat gradnje gasno-transportnog sistema velikog kapaciteta od Bugarske do Mađarske kroz našu zemlju, ako se "bolje slože kockice nego za Južni tok", izjavio je Antić.

"Razvijamo sa Bugarskom i Mađarskom, zajedno sa Gaspromom, mogući novi projekat - gasnotranportni sistem od Bugarske ka Mađarskoj velikog kapciteta", rekao je Antić na Kopaonik biznis forumu.

foto: Dado Đilas

Kaže da bi taj gasno-transportni sistem, ako se kockice bolje slože nego pre par godina po pitanju Južnog toka, mogao vrlo brzo da se realizuje.

Antić je podsetio da Srbija gradi i gasnu interkonekciju sa Bugarskom, kao i da planira interkonekciju sa Ruminijom pošto ta zemlja postaje izvoznik gasa.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track