Najnovije vesti

NEMAČKI AMBASADOR DITMAN: Srbija je interesantna investiciona lokacija
Foto: Marina Lopičić

reforme na korist građana Srbije

NEMAČKI AMBASADOR DITMAN: Srbija je interesantna investiciona lokacija

Biznis

BEOGRAD - Srbija je interesantna investiciona lokacija za nemačke investitore, a Nemačka će nastaviti da joj pomaže u važnom reformskom procesu koji preduzima na svom putu ka Evropskoj uniji, kaže ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.

On je, u intervjuu za specijalno izdanje magazina "Diplomacy & Commerce", rekao da se reforme za modernizaciju Srbije sprovode pre svega na korist građana Srbije, ali da je za članstvo zemlje u EU od ključnog značaja reforma vladavine prava, što je i nedavno vrlo jasno stavljeno do znanja u Strategiji EU o proširenju.

"Postoji 35 poglavlja u procesu pristupanju, ali su reformisanje pravosudnog sistema, garantovanje slobode medija, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, svakako najvažniji izazovi za Srbiju i region", navodi Ditman.

Od velikog značaja je i rešavanje bilateralnih konflikata sa susedima, a naročito normalizacija odnosa sa Kosovom, dodaje on.

foto: Beta/Milan Obradović

Na činjenicu da je Srbija interesantna investiciona lokacija ukazale su nemačke kompanije koje posluju u zemlji, od kojih je čak 84 odsto, koje je anketirala Nemačko-srpska privredna komora, potvrdilo da će ponovo investirati u Srbiji.

Kao ključni pozitivni faktori istaknuti su kvalitet i dostupnost lokalnih dobavljača, produktivnost i motivacija zaposlenih, njihove kvalifikacije i obrazovanje, kao i troškovi rada, navodi Ditman. U anketi su, kako kaže, najlošije ocenjeni borba protiv korupcije i kriminala, pravna sigurnost, poreski sistem i poreska uprava, transparentnost pri javnim tenderima i efikasnost javne uprave.

"Srbija je i veoma konstruktivan i aktivan partner u Berlinskom procesu", naglasio je Ditman, izrazivši uverenje da će na londonskom samitu Berlinskog procesa, koji se održava u julu, Srbija aktivno doprineti daljem napretku tog procesa.

Prema njegovim rečima, nemačko-srpski odnosi su odlični, a posete na najvišem političkom nivou, kao i širok spektar tema u uzajamnoj saradnji, najbolji su dokaz toga.

"Nemačka podržava Srbiju kao iskren i pouzdan partner na njenom putu ka članstvu u EU, a kao najveći bilateralni donator smo od 2000. godine podržali proces srpskih reformi sa više od 1,8 milijardi evra", rekao je Ditman.

Ekonomska razmena je, kako dodaje, još jedan važan stub saradnje, budući da je Nemačka glavni trgovinski partner Srbije sa prošlogodišnjom spoljnotrgovinskom razmenom koja premašuje 4,3 milijarde evra.

Ukazuje i da su nemačke kompanije investirale u Srbiji više od 1,9 milijardi evra od 2000. godine, i da u zemlji aktivno posluje skoro 400 nemačkih kompanija koje su kreirale više od 40.000 radnih mesta.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) „VELIKI BRAT“ U Vladi Srbije! Vulin špijunira Zoranu i Jadranku?!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...