Najnovije vesti

SVETSKA BANKA DALA NAM KREDIT OD 225,7 MILIONA EVRA: A od njega bi 70.000 domaćinstava trebalo da imaju korist
Foto: Profimedia

kreditiranje

SVETSKA BANKA DALA NAM KREDIT OD 225,7 MILIONA EVRA: A od njega bi 70.000 domaćinstava trebalo da imaju korist

Biznis

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Srbiji tri zajma u ukupnom iznosu od 225,7 miliona evra za unapređenje upravljanja javnim rashodima, poboljšanje efikasnosti i finansijske održivosti javnih komunalnih preduzeća u oblasti energetike i saobraćaja, i unapređenje javnog zdravlja stanovnika Srbije.

"Zaposleni u javnoj upravi u Srbiji dobijaće istu platu za isti posao. Javna preduzeća poput EPS-a, Srbijagasa i Železnica Srbije smanjiće troškove a povećaće prihode, dok će 70.000 domaćinstava dobiti podršku kroz program za korisnike koji nisu u mogućnosti da plaćaju račune za električnu energiju", rezultati su koje Svetska banka očekuje od ova tri zajma, navodi se u saopštenju te finansijske institucije.

Dalje se dodaje da će oko 2,8 miliona klijenata Banke Poštanska štedionica i vlada imati koristi od reforme i boljeg funkcionisanja državnih finansijskih i razvojno-finansijskih institucija, dok će, kada u Vojvodini budu instalirana dva linearna akceleratora i uređaj za kompjuterizovanu tomografiju, u Srbiji biti obezbeđen standardizovan kvalitet u lečenju kancera.

Prvi od tri projekta - "Drugi zajam za razvojnu politiku u oblasti javnih rashoda i javnih komunalnih preduzeća", u iznosu od 160,6 miliona evra, podržaće vladine napore u narednih nekoliko godina na podizanju efikasnosti i produktivnosti javne potrošnje, kao i transformaciji sektora energetike i saobraćaja, navodi se u saopštenju.

Kada je u pitanju upravljanje javnim rashodima, glavni problem sa kojim se Srbija danas suočava jeste kako unaprediti kvalitet javnih usluga a da se pri tome javna potrošnja drži pod kontrolom, zbog čega će mere između ostalog uključivati promenu komplikovanog sistema plata u javnom sektoru i povećanje njihove transparentnosti i ujednačenosti.

"Sadašnji sistem, koji reguliše 16 zakona, 18 osnovica za obračun i isplatu plata, te oko 600 koeficijenata, zameniće jednostavniji i koherentan sistem koji će regulisati jedan zakon, 13 platnih grupa i devet platnih razreda", navodi se u saopštenju.

Drugi zajam za razvojnu politiku u oblasti javnih rashoda i javnih komunalnih preduzeća pomoći će da EPS približi cene električne energije za garantovano snabdevanje tržišnim cenama, sa 64 odsto na kraju 2014. godine na 80 odsto na kraju 2018., uz uslov analize finansijskog stanja preduzeća i adekvatnosti sredstava neophodnih za investicije.

Među ciljevima ovog zajma je i da se poveća ukupan broj korisnika programa zaštite energetski ugroženog potrošača sa 60.600 domaćinstava u 2014. na 70.000 domaćinstava u 2018. godini, a zajmom će se podržati nastojanja u EPS-u da se postigne optimalan broj zaposlenih, uz cilj da se poveća nivo obučenosti zaposlenih u EPS-u.

U Srbijagasu, projekat će podržati povećanje stope naplate računa za električnu energiju sa 80 odsto koliko je iznosila 2015. na 87 odsto, zatim da Srbijagas u 2018. usvoji desetogodišnji plan za operatera transportnog sistema gasa kao i petogodišnji plan razvoja za operatera distributivnog sistema.

U sektoru saobraćaja, projektom će se i dalje podržavati reforme i železničkog i putničkog saobraćaja, a cilj je da se smanji direktna budžetska podrška za poslovanje železničkih preduzeća sa 13,5 milijardi dinara koliko je iznosila u 2015. na 11 milijardi u 2018., kao i da se podigne produktivnost rada i unapredi iskorišćenost kapaciteta.

Optimizacija broja zaposlenih trebalo bi da dovede do smanjenja godišnje sume izdvajanja za plate zaposlenih u železnicama u 2018. za 25 odsto u odnosu na iznos u 2015. godini.

"Projekat jačanja državnih finansijskih institucija", u vrednosti od 40,1 milion evra, najvećim delom će biti usredsređen na bolje funkcionisanje Banke Poštanska štedionica.

Ovaj projekat ima za cilj da pomogne da se u Srbiji sprovede strategija za državne finansijske institucije kojom bi se smanjili budžetski troškovi, svele na najmanju moguću meru potrebe za mekom budžetskom podrškom državnim preduzećima, unapredilo poslovanje onih institucija koje vlada odluči da zadrži, podržala prodaja ostalih, te kako bi se razvila strategija za finansiranje razvoja i dalje rešavanje nenaplativih kredita.

Pored toga, projektom će se podržati dalje jačanje nadzora nad državnim finansijskim institucijama od strane Ministarstva finansija.

Treći zajam je za "Projekat dodatnog finansiranja za drugi projekat razvoja zdravstva Srbije", u vrednosti od 25 miliona evra, čime će se nastaviti podrška kvalitetu i efikasnosti srpskog zdravstva i obezbediće se nova oprema za lečenje obolelih od kancera u Vojvodini.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...