Najnovije vesti

ONI SU KUPILI TELENOR: Češka investiciona grupa vredna 35 milijardi evra
Foto: Profimedia

SAD SU VLASNICI TREĆE KOMPANIJE PO DOBITI U SRBIJI

ONI SU KUPILI TELENOR: Češka investiciona grupa vredna 35 milijardi evra

Biznis

Kupac Telenor grupe je češka PPF najveća investiciona grupa u centralno - istočnoj Evropi koja ulaže u različite sektore, uključujući bankarstvo, finansiranje privatnih lica, nekretnine, rudarstvo i telekomunikacije, a koja kako se procenjuje vredi 35 milijardi evra. U trećem kvartalu očekuje se završetak transakcije nakon dobijanja neophodnih regulatornih odobrenja.

Još prošlog meseca u javnosti se moglo čuti da je PPF zainteresovan za kupovinu Telenor grupe, što uključuje njeno poslovanje u Srbiji, Mađarskoj, Bugarskoj i Crnoj Gori. Danas je transakcija koja vredi 2,8 milijarde evra i obelodanjena.

Telenor Srbija, koji zapošljava 862 radnika je po dobiti od 8,9 milijardi dinara treća kompanija u Srbiji, dok je deseta sa poslovnim prihodom od 45,5 milijardi dinara.

- Prodajom regiona centralne i istočne Evrope pravimo važan korak u pojednostavljivanju i fokusiranju Telenorovog portfolija na regione gde vidimo najjači potencijal za kreiranje vrednosti. Nakon ove transakcije, Telenor će imati integrisane fiksne i mobilne operacije u Skandinaviji, i jake mobilne pozicije u Aziji. Telenor grupa veruje da je PPF, sa svojim iskustvom iz regiona i u sektoru telekomunikacija, dobar novi vlasnik Telenorovih operacija u regionu - rekao je Sigve Brekke, predsednik i generalni direktor Telenor grupe.

PPF je najveća investiciona grupa u centralno- istočnoj Evropi koja ulaže u različite sektore, a među skorašnjim akvizicijama su O2 Čeck Republic od Telefonike 2012. i Nova Broadcasting Group u Bugarskoj 2018.

foto: Foto: Youtube/Printscreen

- Ovom kupovinom, PPF grupa proširuje svoj telekomunikacioni portfolio na još četiri zemlje i bliži se svom dugoročnom cilju da postane evropski operator srednje veličine, kao i da iskoristi svoje iskustvo za jačanje tržišne pozicije - izjavio je Ladislav Bartoniček, predstavnik PPF grupe odgovoran za sektor telekomunikacija.

Ingeborg Ofsthus, generalna direktorka Telenora u Srbiji rekla je da posle 11 godina u Srbiji ulaze u novu fazu poslovanja, s obzirom na prodaju njihovog poslovanja u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

- Ponosni smo na sve što smo do sada postigli, a pogotovo na činjenicu da smo lider u prihodima na tržištu sa tri miliona korisnika širom Srbije. PPF grupa ima jasan cilj za razvoj telekomunikacionog portfolija, a Telenorovo poslovanje u regionu centralne i istočne Evrope ključno je za njegovo ostvarenje.

Transakcija neće uticati na naše korisnike i lokalne partnere, a nastavljamo da radimo kao i do sada, posvećeni pružanju konzistentnih i kvalitetnih usluga našim korisnicima - kaže Ofsthus.

Telenor grupa posluje na 13 tržišta

U poslednjih 25 godina u vlasništvu Telenora bile su mobilne operacije u regionu centralne i istočne Evrope. Telenor Srbija je deo Telenor grupe koja posluje na 13 tržišta, a koja je preko vlasničkog udela u kompaniji VimpelCom prisutna u još 14 zemalja širom sveta. Na mađarsko tržište ušao je 1994. godine kupovinom Pannona, i kasnije proširio prisustvo u regionu pokretanjem mobilnih usluga u Crnoj Gori 1996. (nekadašnji Promonte), i u Srbiji 2006. godine, kada je kupio kompaniju Mobi063, nekadašnji Mobtel koji je osnovan 1994. godine. U Bugarskoj Telenor je 2013. kupio kompaniju Globul.

foto: Profimediaž

Osim toga posluju na mnogim evropskim tržištima, kao i na tržištu Rusije, SAD i Azijeobjavljena.

Rast prihoda Telenora

Prema nedavno objavljenim podacima za 2017. godinu, Telenor je u Srbiji i Crnoj Gori (koje ova kompanija vodi zajedno iako su odvojene kompanije) ostvario ukupne prihode od 418 miliona evra što je rast od 1,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno EBITDA (zarada pre plaćanja poreza, kamata i amortizacije) je iznosila 156 miliona evra, dok je operativni profit 97,5 miliona evra.

U toku prošle godine Telenor je smanjio broj mobilnih pretplatnika za 135.000 i imao ih je na kraju godine 3,16 miliona. Rast prihoda, prema objašnjenju Telenora ostvaren je zahvaljujući većoj prodaji mobilnih telefona, a veća dobit ostvarena je dobrim delom i zbog smanjenja operativnih troškova.

Kompanija u Mađarskoj ostvarila je prihode od 497 miliona evra i operativnu dobit od 102 miliona evra, dok je u Bugarskoj prihod iznosio 345 miliona evra sa operativnim profitom od 64 miliona evra.

Broj zaposlenih kod tri mobilna operatera u Srbiji (2016.)

Telekom Srbija - 8.203 zaposlenih

Telenor - 862 zaposlenih

VIp Mobile - 984 zaposlena

(Kurir.rs/Blic-D.N.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) SRBI OPET ŠVERCUJU KOKAIN NA ZAPADU! Hapšenja u Grčkoj!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...