PREMIJERKA U MOKRINU: Brnabićeva osnovala Savet za kreativne industrije
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prvi sastanak

PREMIJERKA U MOKRINU: Brnabićeva osnovala Savet za kreativne industrije

InfoBiz -

MOKRIN - Premijerka Ana Brnabić je danas osnovala Savet za kreativne industrije i prvi sastanak održala u 'Mokrin kući' u Mokrinu.

Brnabić je rekla novinarima da je osnovala taj Savet pošto su kreativne industrije najbrže rastuća privredna grana u Srbiji i predstavljaju veliku šansu za brži razvoj naše zemlje.

Brnabić je navela da su kreativne industrije veoma značajne za stvaranje boljeg imidža Srbije, kao zemlje kreativnosti i inovativnosti i kao dobrog mesta za život i rad stručnjaka iz Srbije i celog sveta. Ona je rekla da će Savet raditi na izradi Akcionog plana za razvoj kreativnih industrija.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Takođe, navela je da su kreativne industrije mnogo više od IT tehnologija i kulture pojedinačno i da zato Savet neće biti u nadležnosti nijednog ministarstva posebno, jer se time bavi više resora.

Brnabić je predsedavajuća Saveta, a kreativne industrije obuhvataju: muziku, film, fotografija, radio, tv, dizajn, marketing, digitalizacija, IT softver, gejming, stare zanate i arhitekturu, izdavaštvo, knjige, novine, magazine, izdavaštvo video igara, muzeje i galerije,vizuelne i izvođačke umetnosti.

Savet predsednice vlade za kreativne industrije, kako je objasnila, okuplja pojedince i organizacije koji imaju bogato iskustvo u kreativnim industrijama i koji će premijerki pomoći da u potpunosti razume potrebe tog sektora i u budućnosti donosi informisane odluke za njegov dalji razvoj.

Brnabić je rekla da je cilj uspostavljanja Saveta predsednice vlade za kreativne industrije omogućavanje još bržeg razvoja tog sektora, koji već doprinosi domaćoj privredi više nego pojedini tradicionalni sektori.

Brnabić je rekla da je prvi sastanak održan u 'Mokrin kući' zato što je to prostor

za rad za kreativne ljude iz inostranstva u oblasti IT i digitalizacije, tzv. digitalne nomade.

U pitanju je koncept 'ruralnog coworkinga' koji je sve rasprostranjeniji u svetu, a ideja je da se posao ponese sa sobom i opušteno radi u mirnom, lepom i stimulativnom seoskom ambijentu.

"Htela sam da pokažem i ostalim građanima Srbije da ovakve stvari, kao što je Mokrin kuća, postoje kod nas", dodala je premijerka. Prema njenim rečima, Savet treba da bude sastavljen od istaknutih pojedinaca koji predstavljaju organizaicje i institucije koje su pokazale profeisonalizam i uspeh i kao takvi mogu mene kao premijerku da savetuju i druge resore kako bi ovakvih ljudi imali više.

Brnabić je rekla da će se sastanci Saveta održavati širom Srbije na zanimljivim mestima i najavila da će sledeći biti održan u mestu Vrmdža kod planine Rtanj.

Pojedinačni članovi Saveta su Lazar Džamić, Biljana Srbljanović, Tijana Palkovljević Bugarski, Jasna Dimitrijević, Aleksandra Lazar, Nikola Božović, Vuk Veličković, Andrej Nosov, Slavimir Stojanović, Igor Todorović i Milan Marković.

Prema izveštaju Svetske banke, kreativne industrije u Srbiji zapošljavaju više od 100.000 ljudi, većinom starosti od 25-44 godine, a veliki broj čine žne.

Ukupni prihodi kreativnih industrija čine 13,5 odsto BDP-a, a prihodi tog sektora dostigli su 4,7 milijardi evra u 2016. godini, uz proseči godišnji rast od 6,4 odsto u poslednje tri godine.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) U ovom srpskom gradu je eskaliralo vršnjačko nasilje. Čak 956 slučajeva nasilja za jedno plugodište!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track