STRATEGIJA: Investicije EPS za sigurnu budućnost
Foto: Kurir

Napreduje kapitalni remont bloka A4 u TENT A

STRATEGIJA: Investicije EPS za sigurnu budućnost

InfoBiz -

Revitalizacijom bloka A4 nastavlja se tradicija da EPS svake godine ulaže znatna sredstva u modernizaciju postrojenja

Jedna od najznačajnijih investicija u sistemu „Elektroprivrede Srbije“ ove godine je kapitalni remont bloka A4 u Termoelektrani „Nikola Tesla A“ (TENT) i radovi se odvijaju po planu.

Ulaganjem oko 53 miliona evra povećaće se snaga bloka sa oko 308 na oko 332 megavata, produžiti radni vek i unaprediti energetska efikasnost i zaštita životne sredine. Blok je zaustavljen početkom marta i tokom narednih meseci biće izvedeni obimni radovi na gotovo svim uređajima i opremi.

Remont traje pet meseci

- Revitalizacijom bloka A4 u TENT A „Elektroprivreda Srbije“ nastavlja tradiciju da svake godine ulaže znatna sredstva u modernizaciju postrojenja. Ovakvim i drugim investicijama, poput započetog projekta izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova za četiri bloka TENT A, želimo da najveća EPS termoelektrana bude dugovečna i jedna od najmodernijih u regionu i Evropi. Promenom strategije odlučeno je da se i najstariji blokovi A1 i A2 modernizuju i tako omogući nastavak rada svih šest blokova - rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

Plan je da kapitalni remont bloka A4 traje oko pet meseci i da završetkom radova EPS dobije potpuno obnovljen termo-blok za stabilnu proizvodnju električne energije i pouzdano snabdevanje u narednim decenijama. Revitalizacija bloka obuhvatiće sve delove termo-postrojenja, usklađivanje sa zahtevnim ekološkim normama ugradnjom gorionika s redukcijom emisije azotnih oksida, a blok A4 biće priključen i na sistem za odsumporavanje dimnih gasova. Deo projekta za smanjenje emisije azotnih oksida (NOx) u vrednosti od 8,5 miliona evra finansira se najvećim delom iz donacije EU.

U sklopu kapitalnog remonta biće rekonstruisano elektrofiltersko postrojenje za unapređenje kvaliteta vazduha. Radiće se i rekonstrukcija upravljačkog sistema bloka uz uvođenje najmodernije tehnologije.

Puno gradilište

Tokom radova biće angažovani radnici iz više od 40 renomiranih domaćih i stranih firmi iz oblasti energetike, mašinske i elektro gradnje. Očekuje se da će na gradilištu biti i do 1.000 radnika dnevno, zbog čega je posebna pažnja posvećena striktnoj primeni mera bezbednosti i zaštite zdravlja na radu. Želja je da se ponovi iskustvo iz 2014. godina, kada tokom revitalizacije bloka A3 nije zabeležena nijedna ozbiljna povreda.

Planirane su velike investicije i u drugim delovima EPS da bi se svi kapaciteti unapredili i proširili.

- Cilj nam je da EPS znatno ojačamo i unapredimo kako bismo u potpunosti obezbedili energetsku nezavisnost Srbije. To podrazumeva veći broj trafostanica, moderniju distributivnu mrežu, proširenje kapaciteta u rudnicima. Ako sve to uradimo, bićemo lider u elektroenergetskom sektoru u čitavom regionu - rekao je Grčić.

Četiri decenije bloka A4

JUBILARNA PROIZVODNJA

Sa završetkom radova na bloku A4, koji u junu obeležava četiri decenije od početka proizvodnje električne energije, biće zaokružena faza revitalizacija blokova snage veće od 300 megavata u TENT A. Blok A4 od prve sinhronizacije 8. juna 1978. do 3. marta 2018. godine, kada je zaustavljen, proizveo je 64,54 milijarde kilovat-časova električne energije i na mreži proveo 258.773 sata.

Kurir / E.K.

Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track