POTPISAN MEMORANDUM SA KINEZIMA Mihajlović: Počinje realizacija projekta za auto-put Požega - Boljare
Foto: Ministarstvo Građevinarstva Saobraćaja I Infrastrukture

cela investicija više od 1,5 milijardi evra

POTPISAN MEMORANDUM SA KINEZIMA Mihajlović: Počinje realizacija projekta za auto-put Požega - Boljare

InfoBiz -

BEOGRAD - Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović potpisala je danas sa kineskom kompanijom CCCC (Čajna komjunikejšen konstrakšen kompani) Memorandum o saradnji na projektu Beograd-Južni Jadran za deonicu Požega - Boljare.

Auto-put od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom, u dužini od 107 km, poslednja je neugovorena deonice auto-puta E-763 na teritoriji Srbije, a Mihajlović je istakla da je to za izgradnju najteži deo Koridora 11 u Srbiji.

"Dogovorili smo se da radimo projektno - tehničku dokumentaciju, CRBC (ćerka firma CCCC) zajedno sa našim projektantima", rekla je Mihajlović nakon potpisivanja Memoranduma u Vladi Srbije.

Kako je rekla, vrednost projektno-tehničke dokumentacije je oko 50 miliona evra, a cela investicija gradnje auto-puta Požega - Boljare se procenjuje na više od 1,5 milijardi evra.

Mihajlović je rekla da će CRBC ponudi različite načine finansiranja, tako da neće biti razmatrano samo zaduživanje putem kredita.

Ona je naglasila da su projekti u infrastrukturi vredni 16 milijardi evra i da se veliki deo njih radi u saradnji sa Kinom.

Mihajlović je podsetila da je prošle godine, takođe, potpisan memorandum o saradnji za Koridor 11 sa CCCC prilikom posete Kini predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Memorandum je u ime kineske strane, potpisao izvršni predsednik C C C C Internešnl Du Fej, a prisustvovao je i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

Mihajlović je zahvalilla ambasadoru Kine Li Mančangu, koji je prisustvovao potpisivanju, na velikoj podršci.

Cill Memoranduma je ubrzavanje realizacije projekta izgradnje auto-puta Mihajlović je podsetila da je sa istom kompanijom prošle godine potpisan komercijalni ugovor za izgradnju autoputa od Preljine do Požege na Koridoru 11, vredan 450 milona evra i da je ugovoreno projektovanje i izvođenje radova, u dužini od 30,9 km.

foto: Ministarstvo Građevinarstva Saobraćaja I Infrastrukture

Mihajlović je rekla da će za tu deonicu za nekoliko meseci biti potpisan ugovor o kreditu za tu deonici (523 milona dolara).

"Očekujem početak radova u martu 2019. i radovi će trajati dve godine", rekla je Mihajlović.

Usvojena trasa auto-puta Požega-Ivanjica-Boljare duga je 107 km i projektovana je za brzine od 100 i 120 kilometara na čas.

U Srbiji je 2016. na Koridoru 11 pušten u saobraćaj autoput Ljig - Preljina u dužini od 40 km, a ove godine bi trebalo da bude bude završen i ceo potez od Obrenovca do Preljine u dužini od 102 km.

Na toj trasi su deonica Ub - Lajkovac koju su ranije izgradili domaći izvođači, a Kinezi sa domaćim podizvođačima su pri kraju gradnje dve deonice: Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig.

Takođe, Kinezi grade i deonicu autoputa od Surčina do Obrenovca koja će biti završena 2019.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track