DOMAĆA INDUSTRIJA STARTOVALA RASTOM U 2018: Procvat građevine, tekstila i nameštaja
Foto: Shutterstock

Istražujemo Domaća industrija startovala rastom u 2018.

DOMAĆA INDUSTRIJA STARTOVALA RASTOM U 2018: Procvat građevine, tekstila i nameštaja

InfoBiz -

Proizvodnja sirovina za gradnju veća za 61,4 odsto, dok su turski i italijanski investitori podigli konfekciju za 30 odsto

Najveći zalet u proizvodnji na startu 2018. ostvarila su mala i srednja preduzeća u proizvodnji materijala za građevinsku, hemijsku, tekstilnu industriju i industriju nameštaja.

Tako su proizvođači peska, šljunka, kamena, opeke, gline, laporca i drugih proizvoda za građevinsku industriju u prva dva meseca ove godine proizveli čak 61,4 odsto više u odnosu na isti period 2017. U stopu ih prate i proizvođači stakla, keramike, proizvoda od gline, cementa i gipsa i drugih proizvoda od nemetalskih materijala, koji su za godinu dana ostvarili rast od 43,1 odsto. Zahuktavanje proizvodnje zabeleženo je i u hemijskoj i tekstilnoj industriji, kao i u proizvodnji namešaja i pića.

Motor privrede

Ovi podaci za Gorana Rodića iz Građevinske komore Srbije nisu iznenađenje, imajući u vidu da je građevinarstvo motor industrije, ne samo primarne već i svih ostalih privrednih grana.

- Kad krenu izgradnja mostova, stanova, hotela, poslovnih objekata, onda kreće i sve ostalo što postoji u zemlji. Najveći pomak su ostvarila mala i srednja preduzeća u proizvodnji crepa, stolarije, podova, hemije i mašinskih i elektro instalacija. Rast od 61,4 odsto znači da je masa objekata koji su koristili te materijale u završnoj fazi. To je dovelo i do zapošljavanja velikog broja zanatlija - objašnjava Rodić i dodaje da će se ovaj tempo rasta nastaviti i novim projektima izgradnje stanova za vojsku.

foto: Printscreen

Strani investitori

Rastu tekstilne industrije za skoro 30 odsto, kako tvrdi Milorad Vasiljević, sekretar Udruženja za tekstilnu industriju u PKS, najviše su doprinela turska i italijanska preduzeća.

- Italijanska firma „Miroljo“, koja je kupila „Prvi maj“ iz Pirota, u januaru je počela s proizvodnjom, dok su turske firme „Aster tekstil“ u Nišu i „Džinsi“ u Leskovcu proširile proizvodnju. I u Vojvodini je nekoliko italijanskih firmi u okolini Sombora i Apatina povećalo proizvodnju, a jednim malim delom su i domaći tekstilci doprineli tom rastu od 27,3 odsto. To će doprineti porastu izvoza tekstila, koji će premašiti prošlogodišnji rast od 15 odsto - kaže Vasiljević.

Miladin Kovačević

OSETIĆEMO POSLEDICE SUKOBA SAD I KINE

Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku, kaže da je privreda Srbije u usponu.

- Privreda Srbije se nalazi u usponu, a koliko je to održivo na duži rok, zavisiće i od protekcionizma koji jača - rekao je on i upozorio da će naša privreda osetiti posledice trgovinskog sukoba i uvođenja uvoznih carina u dvema najvećim svetskim ekonomijama, SAD i Kini.

Kurir / Slavica Tomčić

Foto: Printscreen, Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track