Investicije u slobodne zone 208 miliona evra
Foto: usz.gov.rs

Povećanje ulaganja za 12 odsto

Investicije u slobodne zone 208 miliona evra

InfoBiz -

Istovremeno vrednost investicija u slobodne zone bila je 208 miliona evra, što je povećanje za 12 procenata u odnosu na 2016. godinu

Vrednost prometa u slobodnim zonama u Srbiji prošle godine je porasla za dva procenta i iznosila je 4,9 milijardi evra, uprkos tome što je FAS Slobodna zona Kragujevac imala pad proizvodnje i izvoza, tvrdi Milan Ristić, direktor Uprave za slobodne zone.

Istovremeno vrednost investicija u slobodne zone bila je 208 miliona evra, što je povećanje za 12 procenata u odnosu na 2016. godinu.

Rast prometa

- FAS Slobodna zona Kragujevac, koja vuče polovinu prometa i ima najveći obim izvoza među slobodnim zonama Srbije, u 2017. je imala pad proizvodnje i izvoza između 15 i 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Rast prometa od dva procenta implicira da su u okviru ostalih slobodnih zona pokrenuti novi proizvodni procesi - rekao je Ristić na sednici Grupacije slobodnih zona Srbije (GSZS) u Novom Sadu i dodao da je proizvodnja u slobodnim zonama iznosila 2,5 milijardi evra, što je za četiri procenta više u odnosu na 2016.

Vredan izvoz

Iz slobodnih zona prošle godine izvezena je roba u vrednosti od 2,3 milijarde evra, što je povećanje od četiri procenta na godišnjem nivou. Porast proizvodnje uticao je i na rast broja zaposlenih u slobodnim zonama za 13 odsto, pa je u 2017. tamo radilo 28.270 radnika.

Kurir / S. T.

Foto: usz.gov.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track