SPOR U KRAGUJEVAČKOJ FABRICI: Proizvodjač branika za Fijat 500L traži od radnika da se odreknu prava na štrajk
Foto: Fonet

NEČUVENO

SPOR U KRAGUJEVAČKOJ FABRICI: Proizvodjač branika za Fijat 500L traži od radnika da se odreknu prava na štrajk

InfoBiz -

KRAGUJEVAC - Sindikat u kompaniji "Manjeti Mareli" odbio je da potpiše novi Kolektivni ugovor, jer je jedan od uslova bio da se odreknu zakonskog prava na štrajk u toku trajanja tog ugovora, saznaje agencija Beta.Predsednik sindikata u kompaniji "Manjeti Mareli" Aleksandar Korać je kazao da je poslodavac predstavnicima reprezentativnog sindikata ponudio nacrt novog Kolektivnog ugovora, povodom preuzimanja kompanije u Kragujevcu od grupacije "Fijat Krajsler automobili Srbija", koje je najavljeno za 1. maj.

On je rekao da je jedan od uslova u novom Kolektivnom ugovoru bio da se od sindikata traži da se odreknu prava na štrajk u periodu trajanja Kolektivnog ugovora, što su oni odbili.

foto: Profimedia

Korać dodaje da pored toga, nije ispoštovana ni zakonska procedura, pa članovi pregovaračkog tima nisu dobili u posed nacrt novog Kolektivnog ugovora, već samo na uvid.

"Mi smo pokazali dobru volju da pregovaramo o svim odredbama nacrta, osim člana kojim se od sindikata zahteva da se odrekne zakonskog prava na štrajk u periodu trajanja Kolektivnog ugovora. To je bio i uslov kompanije za potpisivanje istog", izjavio je on.

Korać je dodao da se sada očekuje zvaničan poziv za početak pregovora o novom Kolektivnom ugovoru uz poštovanje svih zakonskih procedura.

"Sindikat već ima potpisan sporazum sa poslodavcem o najvažnijim pitanjima koji stupa na snagu 1. maja ove godine, a koji poslodavac pokušava da prenebregne", naveo je Korać.

Kompanija "Manjeti Mareli" u Kragujevcu proizvodi branike za "Fijat 500L".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track