Najnovije vesti

EVROPSKA KOMISIJA: Privredni rast Srbije u 2018. najveći u poslednjih 10 godina
Foto: Profimedia

najnovija prognoza

EVROPSKA KOMISIJA: Privredni rast Srbije u 2018. najveći u poslednjih 10 godina

Biznis

BRISEL - Evropska komisija smatra da će Srbija u 2018. godini zabeležiti najbrži privredni rast u poslednjih deset godina, koji će, kako se navodi u najnovijem prolećnim prognozama, iznositi 3,3 procenta.

Za 2019. godinu, Evropska komisija predviđa da će bruto domaći proizvod (BDP) Srbije porasti za 3,5 odsto.

Obe projekcije su na nivou iz prethodnog novembarskog izveštaja, odnosno jesenjih ekonomskih prognoza Evropske komisije za evropske zemalje.

Eksperti EK očekuju da će domaća tražnja u Srbiji dodatno ojačati ove godine na krilima rasta potrošnje i investicione aktivnosti, uz podršku kontinuitanog priliva direktnih stranih ulaganja.

Prema njihovoj projekciji, srpski izvoz će ostati snažan, mada će neto doprinos izvoza rastu, kako navode, i ove godine biti negativan zbog jačeg rasta uvoza. Kako prognoziraju, izvoz će ove godine skočiti za 9,7 procenata a dogodine za 8,8 posto, dok će uvoz u 2018. zabeležiti rast od 9,4 odsto, a sledeće od 7,6 procenata.

Predviđa se da će se inflacija postepeno vratiti na središnji nivo u okvirima targetiranog raspona centralne banke od 3,0 odsto plus/minus 1,5 posto.

Srbija će, navode iz EK, i dalje imati budžetski suficit, ali skreću pažnju da još uvek postoje fiskalni rizici koje ne treba zanemariti.

Stopa nezapslenosti u Srbiji će, prema projekciji EK, ove godine pasti na 12,1 odsto sa prošlogodišnjih 13,6 posto, a iduće godine će iznostiti 10 procenata.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia, ilustracija)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...