NEDIMOVIĆ: Kompaniji Tenis pravo prvenstva zakupa državnog zemljišta od 1. novembra
Foto: Marina Lopičić

očekuje izgradnju farmi

NEDIMOVIĆ: Kompaniji Tenis pravo prvenstva zakupa državnog zemljišta od 1. novembra

InfoBiz -

NOVI SAD - Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je pravo prvenstva zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta za kompaniju Tenis dato od 1. novembra 2018. godine, kada će i poljoprivrednici na teritoriji Kikinde i Zrenjanina na osnovu licitacije moći da dobiju zemljište i obradjuju ga.

"Ne znam kako bi Tenis mogao da udje ranije, kada mu je prednost data od 1. novembra. Tu nema nikakvih problema, ta investicija će biti realizovana na tri farme i u preradjivačkoj industriji", rekao je Nedimović na 85. Medjunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

foto: Nebojša Mandić

Kako je najavio, investicija Tenisa počeće 1. novembra, a tokom proleća 2019. godine biće početa izgradnja prve farme.

"I godinu za godinu tako će biti izgradjene tri farme i na kraju jedna klanica", dodao je Nedimović.

Kako je rekao, u Srbiji poslednjih 30 do 40 godina nije radjena reforma sistema protivgradne zaštite, pa je ministarstvo pokrenulo projekat automatizacije tog sistema.

Objasnio je da je u pitanju automatizovani sistem uz pomoć kojeg radarski centar prati oblak i gadja ga, pa je mogućnost greške biti svedena na minimum.

foto: Dragana Udovičić

Najavio je i otvaranje tendera za nabavku opreme, a u toku je završetak projektne dokumentacije.

Prvi prostor koji će biti obuhvaćen automatrskom protivgradnom zaštitom biće Kolubarski i Mačvanski okrug, radarski centar Valjevo.

"Na tom prostoru imamo najviše štete", objasnio je ministar i dodao da očekuje da će od jeseni 2018, pa u narednih tri do četiri godine, biti opsluženi svi radarski centri kojih ima 13 na prostoru Srbije.

(Kurir.rs/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track